Foto: SVT

Björklund nobbade debatt i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiledaren Jan Björklund har i dag fått intern kritik efter partiets integrationsutspel. Och när Aktuellt bjöd in till debatt om förslaget vägrade han möta partikollegan och kritikern Frida Johansson Metso.

Förslagen som Jan Björklund i dag presenterade om språkkrav, fler tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav för anhöriginvandring var tänkta att göra arbetslinjen tydligare inom integrationspolitiken. Men förslagen har också skapat splittring i partiet. En av de partikollegor som varit öppet kritisk till förslagen är Frida Johansson Metso som menar att förslagen inte kommer underlätta integrationen.

Aktuellt bjöd därför in Björklund och Johansson Metso till en studiodebatt om förslagen – men partiledaren vägrade. Istället intervjuades de båda folkpartisterna var för sig.

Medier

”Högt i tak i partiet”

På frågan varför han tackat nej till att debattera med sin partikollega svarade Björklund:

– Vi har väldigt högt i tak i partiet men nu var vi båda, tror jag, överens om att vi svarar var och en på frågorna, sa Jan Björklund från en ände av Aktuellt studion, efter att Frida Johansson Metso intervjuats i en annan del av studion.

Programledare Nike Nylander påpekade att Johansson Metso visst ville debattera.

– Jag debatterar ofta. Vi har högt i tak i partiet och debatterar gärna och jag svarar gärna på alla frågor.

Förbannad över förslagen

Johansson Metso sa tidgare under dagen att förslagen gjort henne förbannad.

– Mycket gjorde mig arg, men om man ska lyfta de två krav som jag reagerade starkast mot så är det att man inte skulle få permanenta uppehållstillstånd längre utan tillfälliga och det som handlar om att man ska utvidga ansvaret för försörjning inom anhöriginvandringen, sa Johansson Metso.

Hon säger att hon inte vet hur många inom partiet som tycker som hon men att hon inte tvekar kring att det är många partikollegor som står bakom hennes uppfattning om att permanenta uppehållstillstånd ska förordas.

– Jag tycker inte att det rimmar med partiets själ.

Stark drivkraft

– Om man bara jämför permanenta uppehållstillstånd med tillfälliga så är permanenta bättre, där är vi alla överens ur integrationssynpunkt. Men vi föreslår inte renodlat tillfälliga utan vi föreslår att man börjar med tillfälliga som omvandlas till permanent när man får ett jobb och en egen försörjning, sa Björklund, som menar att detta blir en stark drivkraft för migranter att söka jobb.

Han beskriver att den som kommer till Sverige ska passera två trösklar.

– Tröskeln att komma in i Sverige är ganska låg jämfört med andra länder men sen har vi en tröskel för att komma in på arbetsmarknaden som är väldigt hög och då fastnar många mellan trösklarna i ett utanförskap.

”Dåliga idéer”

Efter att ha hört sin partiledares svar konstaterade Johansson Metso att det är uppenbart att att det kommer komma färre syriska anhöriga om man inför försörjningskrav dem, även om de också är flyktingar.

– Och vad jag tycker är ett problem med tillfälliga uppehållstillstånd är att den som råkar illa ut här, de som inte kan få permanent uppehållstillstånd, är just de som har kommit. De som är traumatiserade och därför inte kan få jobb, inte klarar en andra asylprövning och som till slut också blir de som utvisas, men som minst av alla behöver den här osäkerheten.

Så vad borde partiet nu göra med de här förslagen?

– Jag tycker att man ska diskutera det här och komma fram till att det är dåliga idéer och sen gå vidare, sa Johansson Metso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet