”Finns det någon sådan överenskommelse färdig, till exempel mellan Alliansen och Miljöpartiet, före den 12 december då finns det också en ny budgetöverenskommelse. Då röstar man igenom den”, säger Jan Björklund. Foto: Jonathan Nackstrand/TT

Jan Björklunds press i förhandlingarna: ”Då kan det bli ett nytt läge”

Publicerad

Jan Björklund (L) lägger nu ytterligare press i regeringsförhandlingarna. Partiet släpper fram en M/KD-budget – om inte regeringsförhandlingarna går framåt. Om en ny regering är på gång innan budgetomröstningen den 12 december kan partiet i stället rösta för den budgeten.
– Då kan det bli ett nytt läge, säger han.

Enligt nuvarande plan ska riksdagen rösta om budgeten den 12 december. Och det ser inte ut att gå som den S-ledda övergångsregeringen hoppas.

M och KD väntas lägga fram en gemensam budgetmotion. Den väntas få stöd av SD samtidigt som både L och C planerar lägga ner sina röster. Det skulle innebära att övergångsregeringen tvingas leda landet med en M/KD-budget.

”Då röstar man igenom den”

Men Jan Björklund öppnar nu dörren för en helt annan lösning – och lägger samtidigt ytterligare press i regeringsförhandlingarna. Om förhandlingarna går framåt – och en blocköverskridande överenskommelse är på plats innan budgetomröstningen – då kan L i stället rösta för det förslaget.

– Nu pågår så småningom förhandlingar både om att bilda regering och en ny budget. Finns det någon sådan överenskommelse färdig, till exempel mellan Alliansen och Miljöpartiet, före den 12 december då finns det också en ny budgetöverenskommelse. Då röstar man igenom den, säger han till SVT Nyheter.

”Det vore en stor fördel”

Skulle regeringsförhandlingarna inte ha kommit så långt innan omröstningen så kommer L, enligt Björklund, att rösta för sin egen budgetmotion – och sedan följa praxis och lägga ner sina röster. Det skulle innebära att M/KD-budgeten sannolikt går igenom.

Enligt Björklund skulle en sådan situation kunna förhindras även om regeringsförhandlingarna inte är helt klara, bara de i alla fall är ”på väg”.

– Vi följer praxis den 12 december om det inte är så att det redan då finns en överenskommelse, eller är på väg en överenskommelse om regeringsfrågan och en budgetförhandling mellan partier. För då kan det bli ett nytt läge, säger han.

Han fortsätter:

– Det vore en stor fördel om en ny regering är på plats då. För då får man både en ny regering och en budget som håller ihop.

Pressade av opinionen

Liberalerna är samtidigt hårt pressade av opinionssiffrorna. Enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer, som publicerades under fredagsmorgonen, riskerar partiet åka ur riksdagen vid ett extraval.

– Det är klart att det är en besvikelse över den siffran. Det stormar hårt kring regeringsfrågan och liberalerna just nu. Men vi står för det vi har lovat i valrörelsen, säger Jan Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet