Foto: TT arkiv

C och L banar väg för M-budget

Publicerad

Både Centern och Liberalerna lägger fram egna budgetmotioner i riksdagen. Det kan leda till att den S-ledda övergångsregeringen tvingas leda landet med en moderat budget.

Centern och Liberalerna kommer enligt praxis att rösta på sina egna budgetförslag i förberedande omröstningar och sedan lägga ner sina röster i slutvoteringen. En M-motion antas där få stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna och kommer då samla 154 röster mot de rödgrönas 144. Därmed skulle övergångsbudgeten som Magdalena Andersson (S) lade fram på torsdagen falla.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström svarar så här på frågan om det är önskvärt att Moderaterna får igenom sin budget:

– Jag har svårt att sätta mig till doms över hur andra partier agerar. Jag kan bara konstatera att det vi nu ställer i utsikt är att vi lägger fram en motion och sedan helt och hållet följer praxis och röstar på den och i det eventuella läge då den faller, då lägger vi ned våra röster.

Stärker SD?

Sverigedemokraterna har ännu inte gett definitivt besked om hur man tänker rösta, men enligt partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt är det fullt möjligt, kanske till och med sannolikt, att partiet stödjer en moderat budget när deras egen röstats ned.

– Men då har vi förväntningar på vad den ska innehålla i sådana fall.

Stärker C:s och L:s besked SD:s möjligheter att påverka M:s budget?

– Ja, det gör det väl i någon mening så klart eftersom det är vi som fäller avgörandet rent konkret, så kan man ju se det. Det blir liksom våra 62 mandat som blir avgörande för vilken ekonomisk politik som ska gälla 2019, säger Oscar Sjöstedt.

Här är några viktiga budgetdatum

Visa

30 november: Sista dagen för riksdagspartierna att lämna in egna budgetmotioner.

10 december: Riksdagens finansutskott tar ställning till budgetramarna.

12 december: Riksdagen röstar om budgetramarna i kammaren.

21 december: Sista dagen för budgetbeslut inom enskilda utgiftsområden.

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet