Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se höjdpunkterna från presskonferensen – Här presenteras Kristerssons (M) regeringsunderlag. Foto: Jonas Ekströmer/TT

L, KD och M ska ingå i regeringen – SD får stort inflytande

Uppdaterad
Publicerad

L, KD och M kommer att ingå i Ulf Kristerssons regering. Det framgick vid dagens presskonferens där även Sverigedemokraterna deltog.

– Vi har enats om en överenskommelse som vi tycker är bra för Sverige, sa Ulf Kristersson (M).

En stridsfråga under regeringsförhandlingarna har varit om Liberalerna ska ingå i den nya regeringen. Det står nu klart att partiet får en plats i Ulf Kristerssons lag.

– Det kommer att bli en trepartiregering med Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna, sa Ulf Kristersson vid en presskonferens vid klockan 10 på fredagsmorgonen.

Sju samarbetsämnen

Förhandlingarna har enligt Kristersson fokuserat kring sju samarbetsprojekt. Resultatet kallar man för ”Tidöavtalet”, uppkallat efter slottet där regeringsförhandlingarna ägde rum.

– Vi har enats om en överenskommelse som vi tycker är bra för Sverige. Sverige har allvarliga problem. Vi har kriminaliteten, invandringen, energipolitiken, vårdköerna, oordningen i skolan och oro för landets ekonomi. Allt detta i den kanske farligaste tiden för Sverige sedan andra världskriget, sa Kristersson.

Stora framgångar för SD

Regeringen kommer att samarbeta med SD, som dessutom får ett eget samordningskansli med politiska tjänstemän i regeringskansliet.

– Vi hade gärna sett en majoritetsregering där vi ingått. Nu när vi inte ingår är det oerhört viktigt för oss att vi får en sakpolitisk överenskommelse, sa Jimmie Åkesson under presskonferensen.

Och SD har fått igenom en rad skärpningar på migrationsområdet, berättade Åkesson som beskrev den kommande migrationspolitiken som ett ”paradigmskifte”. Begränsade rättigheter i asylprocessen, tillfälliga uppehållstillstånd som standard och kraftigt skärpta krav på medborgarskap var några av skärpningarna som presenterades.

Vill utreda statlig vård

Ebba Busch presenterade en rad förslag på vårdområdet, bland annat vill man utreda ett statligt huvudmannaskap. Man vill också införa en nationell, statlig vårdförmedling och en nationell plan för förlossningsplatser.

På klimat- och energiområdet lovade Busch att man ska uppfylla sin del av Parisavtalet. I övrigt ska fokus ligga på att bygga ut kärnkraften.

– Vindkraften kommer vara en viktig del av energimixen men det kommer inte att vara basen.

A-kassan kvar på dagens nivå

Johan Pehrson (L) lovade en ny friskolelag som ska förbjuda vinstuttag för alla friskolor som inte presenterar starka resultat.

På ekonomiområdet ska det tidigare utlovade bidragstaket införas. A-kassan kommer däremot att behållas på dagens nivå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.