Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är en liberal kraschlandning” – Hör Lööf (C) om regeringsbeskedet.

Annie Lööf: ”En liberal kraschlandning”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya trepartiregeringen väntas genomföra en rad reformer, inte minst på migrationsområdet. Miljöpartiets Märta Stenevi kallar regeringens nya överenskommelse för ”ett dråpslag mot svensk klimatarbete”.

– Det är en mörk dag i Sveriges historia, säger hon till SVT.

Fyra partier står bakom det så kallade Tidöavtalet – men bara tre av dem tar plats i regeringen. Att SD går miste om ministerposter har istället resulterat i stora politiska framgångar för partiet.

”Frågor som vi länge varit ensamma om att driva kommer nu att bli regeringspolitik, däribland ytterligare insatser för frivillig återvandring och utvisning av kriminella utlänningar. Bra för Sverige”, skriver SD:s Tobias Andersson på Twitter.

”Genuint bra för landet” skriver Carl-Oskar Bohlin (M).

Lööf: ”Vad fick Liberalerna?”

Annie Lööf kallar överenskommelsen för en ”liberal kraschlandning”.

”SD fick allt, till och med nycklarna till Rosenbad, vad fick Liberalerna?”, skriver hon på Twitter.

Magdalena Andersson (S) är inne på samma linje:

”Det är tydligt att även om det är Ulf Kristersson som blir statsminister så är det Jimmie Åkesson som styr. Som opposition kommer vi att hålla Sverigedemokraterna ansvariga för den förda politiken”, skriver hon på Instagram.

Stenevi: ”Mörk dag”

MP-språkröret Märta Stenevi säger till SVT att det är en ”mörk dag i Sveriges historia” och att det som har lagts fram i dag är en ”tydligt autoritär, nationalistisk och konservativ agenda”.

– Det vi ser från pressträffen är att det här blir ett dråpslag mot svenskt klimatarbete, säger hon och fortsätter:

– Att säga att man kommer att stå upp för Parisavtalet och våra åtaganden är en direkt lögn när man samtidigt bara presenterar förslag som ökar utsläppen snarare än minskar dem.

Dadgostar: SD ett enfrågeparti

Enligt Nooshi Dadgostar (V) har frågorna om vård, skola och omsorg fått alldeles för lite utrymme i den nya överenskommelsen.

”SD har avslöjat sig som det enfrågeparti de är. Deras enda intresse är att splittra samhället. Det högerpartierna får i utbyte är fritt fram för att gynna rika och slå på de med låga inkomster.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.