Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flera av partiernas hjärtefrågor i ”Tidöavtalet” – här är viktigaste punkterna

Uppdaterad
Publicerad

När överenskommelsen ”Tidöavtalet” presenterades under fredagen så var det förändringar på en rad områden som ligger de fyra partierna nära. På listan ses visitationszoner, anonyma vittnen, nationellt tiggeriförbud och 400 miljarder kronor till kärnkraften.

– De senaste åtta åren har viktiga delar av folkhemmet tillåtits förfalla. Där lekplatser blivit brottsplatser. Familjer drabbas av elräkningar man inte har råd med. Det får nu sitt slut, sa Ebba Busch (KD) på den gemensamma pressträffen.

Under pressträffen talades mycket om kriminalpolitiken som också varit en högsta grad närvarande fråga i valrörelsen. Man vill pröva tillfälliga visitationszoner, ett system som ska utvärderas om tre år. Man vill införa ett system med anonyma vittnen.

– Vi ska leverera framförallt politiskt och särskilt på de områden som våra väljare tycker är extra viktiga, sa Jimmie Åkesson (SD)

Partierna vill öka polisens möjligheter till hemliga tvångsmedel, utvisa fler gängkriminella och utreda ”hur många utländska medborgare som är aktiva gängkriminella”. Man vill se hur gängkriminella ska få dubbla straff och göra det straffbart att vara med i ett kriminellt gäng.

Jimmie Åkesson berättar också att Kriminalvården expanderas kraftigt och nu öppnas för att hyra anstaltsplatser i andra länder.

Vad gäller invandrings- och integrationspolitiken blir det hårdare tag.  Man vill att Sveriges regelverk skärps nu till EU:s miniminivå och att ett nationellt tiggeriförbud utreds.

I ”Tidöavtalet så skriver man att man vill kunna utvisa människor ”av bristande vandel”. Detta kan betyda bristande regelefterlevnad, association med kriminell organisation, prostitution, missbruk eller att vara med i extremistiska organisationer.

”Nationellt ledarskap för vården”

Stor vikt lades även vid vårdpolitiken.

– Vi är eniga om att utreda för- och nackdelar samt föreslå hur helt eller delvis statligt huvudmannaskap för vården ska gå till. Vi kommer under den här mandatperioden utreda hur det ska gå till. Vi kommer i dag ta de första steg för ett nationellt ledarskap för vården i hela landet i ett antal omfattande reformer, sa Ebba Busch.

I Tidöavtalet skriver partierna att man också vill genomföra en gemensam digital infrastruktur som ersätter den som i nuläget finns i landets 21 regioner.

Partierna lägger upp en tioårsplan för att bygga ut primärvården. Man vill se fler allmänspecialister, distriktssköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Man vill se en stärkt förlossningsvård som inte ska skilja sig på regionala plan.

Under kapitlet om klimat- och energipolitik så läggs stor vikt vid elproduktion och då förutsättning för att investera i ny kärnkraft. På denna vill man satsa 400 miljarder kronor.

Huvuddragen i ”Tidöavtalet”

• 400 miljarder garanteras till ny kärnkraft, Vattenfall ska omgående börja planera ny kärnkraft vid bland annat Ringhals

• Möjligheten att hyra in sig på anstaltsplatser utomlands ska utredas

• Förebereda en storskalig nationell folkräkning

• Utreda och kartlägga problem kopplade till arbetskraftsinvandring

• Fokusera biståndet till att motverka irreguljär migration, öka återvändandet och bidra till frivillig återvandring. Man vill agera för att EU ska frysa bidrag till länder som inte samarbetar om återvändande och återtagande av egna medborgare

• Grundlagsutredning om hur aborträtten kan stärkas

• Undersöka hur ett återinfört tjänstemannaansvar skulle kunna se ut

• Utreda högkostnadsskydd för tandvård

• Skärpa ägarprövning vid start eller köp av skola, ingen vinstutdelning första åren

• Flera förslag för att ”öka kunskapen om möjligheten till återvandring”. Det ska främst gälla personer som inte integrerats på områden som ”egenförsörjning, språk eller kulturella faktorer”

• Utveckla Public service-verksamheten

• Rätten till familjeåterförening  ska inte vara högre än det som på EU-nivå bestäms till miniminivå.

• Utreda nationellt tiggeriförbud

• Inga beslut om att lägga ner Bromma flygplats kommer läggas under mandatperioden

• Utvisa människor ”av bristande vandel”. Man framhåller bristande regelefterlevnad, association med kriminell organisation, prostitution, missbruk eller att vara med i extremistiska organisationer.

• Tullens arbete ska utökas till att omfatta brottsbekämpande åtgärder

• Inrikta energiforskningen på att möjliggöra en effektiv klimatomställning

• Främja en grön omställning med export av klimatvänliga produkter och teknik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.