Andreas Norlén i SVT:s Morgonstudion. Foto: SVT

Talmannen: ”Fortsätter partierna som nu blir det ingen ny regering”

Uppdaterad
Publicerad

Talmannen Andreas Norlén känner stressen. 68 dagar har gått sedan valet och alternativen börjar nu att sina.
– Jag kan bara konstatera att om partierna fortsätter att behålla samma positioner som nu så kommer vi inte att få någon ny regering.

Över två månader har gått sedan svenskarna röstade, men fortfarande är ingen regering på plats. En person som verkligen har varit i rampljuset under tiden är talmannen Andreas Norlén – som dessutom precis tagit över rollen.

– Det har varit omtumlande och intressant, men samtidigt väldigt arbetskrävande, säger han i en intervju i SVT:s Morgonstudion.

Och Andreas Norlén tycker trots allt ändå att det är roligt att vara talman.

– Det är klart att det är intressant att vara mitt i detta skeende, samtidigt som det är väldigt ansvarsfullt och viktigt.

Måste ompröva positioner

Däremot hade Norlén hoppats att processen med att bilda en regering skulle ha kommit längre än vad den har gjort.

– Att partierna hade börjat ompröva tidigare positioner och försökt göra de rörelser som krävs, säger han och tillägger att han tycker att partierna trots det har arbetat hårt med regeringsbildningen.

Två partiledare har försökt att lösa dödläget, Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) – men misslyckats. Nu står en tredje på tur: Annie Lööf (C). En vecka får hon på sig att sondera förutsättningarna för en ny regering.

– Centerpartiet är en nyckelaktör i det här regeringspusslet och då tyckte jag det var rimligt att ge henne det uppdrag. Jag har som sagt bara fyra försök på mig i kammare och då vill jag använda dem med omsorg, säger Andreas Norlén.

Försökt hålla känslor i styr

När vi har en regering på plats vill inte Norlén ge en prognos över. Däremot lovar han att hålla minst en till statsministeromröstning innan julafton.

Börjar du att känna dig stressad?

– Jag har försökt att undvika att prata om mina känslor för det är inte relevant. Det är så många andra som har starka känslor i den här processen, säger talmannen Andreas Norlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet