Foto: TT

Björklunds ultimatum till Cecilia Wikström

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström rekommenderas att lämna sina omstridda styrelseuppdrag om hon vill vara partiets toppnamn i EU-valet.
– Den rekommendation vi har gett henne är att hon bör lämna det här styrelseuppdraget, säger Olle Schmidt, ordförande för Liberalernas valberedning, till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att L-toppen tjänar 70 000 kronor på extraknäck varje månad, utöver sin lön på 80 000 kronor. Det handlar om styrelseuppdrag i företagen Beijer-Alma och Elekta, som hon har sedan förra året.

Nu har hon, enligt uppgift till SVT Nyheter, fått ett ultimatum som innebär att hon antingen lämnar sina sidouppdrag eller drar tillbaka sin kandidatur. Hon ska ha informerats av partiledningen, som framfört vad den tycker om hennes välavlönade sidouppdrag.

Enligt källor till Expressen vill Jan Björklund peta Cecilia Wikström inför EU-valet.

En källa till SVT Nyheter uppger att Cecilia Wikström under torsdagen fått i uppdrag av partiet att nu ta ställning i frågan om hur hon vill göra med dessa uppdrag i framtiden.

”Har hög arbetskapacitet”

Cecilia Wikström har suttit i EU-parlamentet sedan 2009 och är ett mycket populärt namn inom Liberalerna. Hon har även nämnts som möjlig partiledarkandidat.

Wikström har tidigare sagt till SVT Nyheter att hon anser att hennes sidouppdrag är helt förenliga med hennes uppdrag som EU-parlamentariker.

– Jag kommer jobba 100 procent för mina väljare. Jag har hög arbetskapacitet och har efter 10 år i EU-parlamentet fått sådan rutin att jag kommer klara av detta också, sa hon i februari.

Inte olagligt med sidouppdrag

Så länge EU-parlamentariker redovisar alla sina inkomster får de ta sidouppdrag. Men enligt uppförandekoden bör de inte söka finansiell vinning, och bör avhålla sig från sådant som kan skapa intressekonflikter.

Beijer Alma är ett börsnoterat företag som äger och utvecklar internationella industriföretag. Elekta, som också är ett stort börsnoterat företag, håller på med medicinteknik. I SVT:s granskning av de så kallade ”Paradisdokumenten” uppmärksammades att styrelseordföranden och huvudägaren Laurent Leksell har gjort komplicerade bolagsupplägg i lågskattelandet Malta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer