SVT:s mediedirektör Jan Helin: Olika perspektiv har fått utrymme Foto: Pontus Lundahl, TT / Janne Danielsson, SVT

SVT:s Jan Helin bemöter Olsens kritik: ”Finns ingen idoliserande agenda”

Uppdaterad
Publicerad

Infektionsläkaren Björn Olsen riktar mycket skarp kritik mot hur svenska journalister har hanterat Folkhälsomyndigheten under coronapandemin.

– Media har legat på knä och tillbett, säger han i Sommar i P1.

Är media verkligen den tredje statsmakten? Den frågan ställer sig en av Folkhälsomyndighetens hårdaste kritiker, Björn Olsen, under sitt sommarprogram i Sveriges Radio.

– Sekterism är farligt och många medier har varit trogna proselyter i sekten kring den svenska strategin. Grupper mår bra av att ha en djävulens advokat i rummet. En ifrågasättare som utmanar grupptänkandet och tunnelseendet. Uppenbart saknades det när Folkhälsomyndigheten satte karaktären på coronapandemin som en vanlig influensa, säger han.

”Inte vår roll”

Jan Helin, mediedirektör på SVT, beskriver Olsens kritik som märklig.

– Jag tycker varken att vi har varit för snälla eller för elaka, och det är inte heller vår roll att uppträda snällt eller elakt. Vi har givit Folkhälsomyndigheten stort utrymme med till exempel direktsända presskonferenser, men det har också varit rimligt i och med den unika situationen.

Helin menar att det stora fokuset på Folkhälsomyndigheten motiveras av att det är deras expertis som utgör beslutsunderlag för makthavare.

– De producerar underlag för regeringen att ta beslut. Det tycker jag motiverar det stora utrymme de har fått, säger han.

Helin håller heller inte med om att det ska ha funnits någon agenda för att idolisera FHM, och han tycker att olika perspektiv har fått utrymme:

– Journalistiken har skildrat och speglat de olika åsiktsyttringarna.

”Högre tittarsiffror”

Det pågår just nu flera forskningsprojekt om mediernas roll i coronapandemin. En av dem som forskar på detta är medie- och kommunikationsdocenten Anne Kaun vid Södertörns högskola. Hon tittar på hur folkets tillit till media har påverkats av krisen.

Kaun säger att den undersökningen som hon genomförde mellan mars och maj månad inte visar på att tilliten till media minskat på grund av coronakrisen, men att mediaanvändare kan bli kritiska när journalister lyfter röster som går emot myndigheter, exempelvis Björn Olsen.

– Då tycker de att media bara använder Olsen som ett sätt att få högre tittarsiffror och skapa debatt, att man bara vill få spinn på nyheten. Det var intressant för oss att se, säger Kaun till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.