Foto: SVT

Blocket – ett skyltfönster för vapentjuvar

Uppdaterad
Publicerad

På annonssidan Blocket finns ett stort antal vapenannonser. Många olika sorters vapen säljs, och polisen är oroad:
–Det vore nog en bra idé att se över det sätt som annonserna utformas på.

Enligt Blockets regler ska den som säljer ett vapen tydligt ange att licens krävs för att köpa vapnet, och så sker också i de allra flesta fall. Men polisen är ändå kritisk till att den här typen av annonser finns ute på internet.

Polisens eget vapenregister är belagt med sekretess och ett av de starkaste skälen till det är att kriminella inte ska kunna få reda på vem som äger ett vapen och var det finns, för att sedan kunna stjäla vapnet vid inbrott.

Polisen oroad
Men just den möjligheten erbjuder nu Blocket, eftersom såväl namn som telefonnummer till vapnets innehavare finns angivet i flera av annonserna.

Ändå tycks man på Blocket helt oförstående inför polisens oro.

–I de här fallen har vi inget som visar på att det skulle vara mer farligt än att annonsera ut en cykel eller en Ikea Billy hylla, säger Tomas Becker som är ansvarig för kundsäkerheten på Blocket.

Polisen är dock oroad.

–Om man med en enkel åtgärd får reda på namn och adress till någon som äger ett vapen, så är det i mina ögon inte bra. Det vore nog en bra idé att se över det sätt som annonserna utformas på, säger Håkan Andersson som är chef för stockholmspolisens vapengrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer