Foto: Foto: Fisk & Fri

Krävs på pengar efter ”fiskporr-inlägg”

Uppdaterad
Publicerad

Bloggaren ”Genusfotografen” har fått mycket uppmärksamhet för sitt inlägg om fiskporren i Danmarks största fisketidning. Nu kräver tidningen att bloggaren betalar för bilderna.

Danmarks största fisketidning Fisk & Fri har sedan 2007 varje vecka publicerat ”Veckans fiskepige” på sin hemsida, där en naken kvinna poserar med stora, ibland skräckinjagande fiskar.

Men det är inte förrän nyligen som bilderna fått uppmärksamhet i Sverige, efter att Tomas Gunnarsson, som driver bloggen Genusfotografen, publicerat bilderna.

– Det hade varit tillräckligt illa om det bara var bilder på fiskande nakna tjejer. Men här är bilder på en kvinna som håller en sabeltandad fisks tänder runt sin bröstvårta och en annan som spelar död med ansiktet i vattnet och ett fiskespö i handen. I de bilderna finns ett kvinnohat som folk har haft väldigt lätt att se, säger han.

”Ett hot för att tysta kritiken”

Blogginlägget har spridits flitigt på nätet. Men nu kräver Fisk & Fri att Tomas Gunnarsson betalar 2.000 danska kronor per dag som bilderna legat uppe – en summa som fördubblas om inte bilderna tas bort omedelbart.

– Det här är ett hot för att tysta kritiken medan den fortfarande sprids. Jag tjänar inga pengar på de här bilderna och det är inte som att jag slår mig in i fiskporrbranschen, den har han helt för sig själv. Flera kvinnliga sportfiskare har skrivit om det här och att det är förnedrande. Det borde de ha tagit till sig istället för att ge sig efter mig, säger Tomas Gunnarsson.

”Alla har rätt att ha en åsikt”

Jens Bursell, chefredaktör på Fisk & Fri, försvarar sig med att bilderna bara läggs upp på webben, förutom i oktobernumret då tidningen valde att lyfta upp den femåriga historien bakom ”fiskepigorna”.

– Det här är inte vår huvudbusiness, det är någonting vi gör med glimten i ögat. Vi är en seriös fisketidning som är känd i hela Europa. Det är ingenting vi använder för att sälja vår tidning, säger han och fortsätter:

– Bilderna har tagits av en av Europas bästa fiskefotografer och vissa av tjejerna har startat sina karriärer som fiskeflickor, och sedan blivit ”playmate of the year”. De är vuxna kvinnor som själva valt det, de har inte en pistol mot tinningen. En av dem är faktiskt en mycket duktig fiskare själv.

Han poängterar att han har full respekt för att folk har olika åsikter om bilderna.

– Det är frivilligt att diskutera dem. Men om bloggaren är förargad över att någon ska behöva se sådana hemska bilder, varför publicerar han dem då olagligt på sin blogg?

Nu kräver ni honom på pengar – varför då?

– Det här är fullständigt rimliga och normala krav – om man använder bilderna får man betala för det. Så är lagen i Danmark.

Så det handlar inte om att ni försöker tysta kritiken då?

– Nej, nej. Alla har rätt att ha vilken åsikt dem vill om bilderna. Vi tycker att det är fint att han vill diskutera det här, men han har inte rätt att publicera bilderna.

Har krävts på pengar tidigare

Det här är inte första gången som Tomas Gunnarsson krävts på pengar efter att ha publicerat bilder som han ansett varit kvinnoförnedrande. Han har fortfarande inte bestämt sig för hur han ska göra med kravet.

– Det är fortfarande ganska färskt så jag lyssnar och hör vad folk säger. Lagen säger att det är okej att använda andras bilder i samband med kritik i tryck, men inte på nätet. Om man som jag för en debatt kring skeva framställningar kring kvinnor och män i medierna är internet det enda vettiga ställe att göra det på, säger han. 

”Veckans fiskepige” läggs ner

Den 8 januari valde tidningen att lägga ner ”Veckans fiskepige”. Men det hade ingenting att göra med kritik mot bilderna, utan för att fotografen trappat ner och inte fotograferar lika många fiskeflickor längre.

– Vi tog beslutet redan i oktober. Allt har sin tid, vi har haft fiskeflickorna i fem år nu och det är dags att göra någonting annat, säger Jens Bursell.

Fisk & Fri är Danmarks mest lästa fisketidning med 100.000 läsare. Tidningen kommer ut tio gånger per år och har funnits i 25 år.

(SVT)

Bloggare i blåsväder

Tomas Gunnarsson, som driver bloggen ”Genusfotografen” publicerade i juni förra året bilder från Arlanda Express kundtidning där kocken Lousie Johansson porträtterades i flera utmanande poser.

Blogginlägget fick stor uppmärksamhet. Arlanda Express bad om ursäkt, kocken Lousie Johansson sade att hon ångrade sig och fotografen bakom pengarna krävde Tomas Gunnarsson på ett skadestånd på nästan 25.000 kronor.

Upprörda läsare samlade in de 15.000 kronor som ”Genusfotografen” till slut fick betala.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.