Bluffare startar egna inkassobolag – för att driva in falska fakturor

Publicerad

Bedrägerierna med bluffakturor fortsätter att växa i hög hastighet. Inte nog med att gärningsmännen skickar ut felaktiga fakturor nu drivs de också in med hjälp av bedragarnas egna inkassobolag.

-De stora seriösa inkassobolagen vill inte ta i bluffbolagen med tång, men det finns ett gäng oseriösa inkassoföretag – som ibland ägs av blufföretagen, berättar Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Många snarlika fall
När det gäller fallen kring bluffakturorna så är inget det andra likt, men många är snarlika. Här är exempel på tre fall som hört av sig till SVT nyheter:

* Frisör Britt-Marie blev uppringd av en säljare som krävde henne på 24.000 kr för en marknadsföringstjänst hon inte beställt. Fakturan har fortfarande inte kommit.

* Datakonsulten Göran beställde en tjänst från vad han trodde var traditionella nummerupplysningen – men fick en faktura på ca 12.000 kr från ett bluffföretag i Estland med påföljande påminnelse. Göran har bestridit fakturorna utan gehör.

* Läkaren Petter fick först ett telefonsamtal, där han tackade nej till en marknadsföringstjänst, men sedan kom det ändå en räkning och kort därefter även krav från ett inkassoföretag, som skickade med en cd-skiva med en ljudupptagning, där han hör sig själva tacka ja till tjänsten. Petter är övertygad om att inspelningen är manipulerad.

Stort mörkertal
För tio år sedan fanns det nästan inte en enda polisanmälan gällande bluffakturor. Under 2011 kom det in ca 17.000 polisanmälningar och mörkertalet är stort.

Många är alltså de som fått falska fakturor i sina brevlådor och därefter påföljande inkassokrav – ibland från inkassoföretag som ägs av blufföretagen själva.

-De har egna faktureringsbolag, eller factoringbolag som de kallar det, som de överlåter sin fordran till. De kan i sin tur fakturera kunden, och hänvisa till att de inte känner till bakgrunden, utan att de bara köpt en fordran. På så sätt kan de bolla över ansvaret på varandra.

-På senare år har vi sett att de har riktiga, nyregistrerade bolag som får inkassotillstånd från Datainspektionen, berättar Peter Forsman, anställd på privata stiftelsen .se.

Sofia Frisén
sofia.frisen@svt.se
Oscar Skagerlind
oscar.skagerlind@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.