Foto: SVT/TT

Bluffsida kopierar Svenska Spel – har lurat tusentals

Uppdaterad
Publicerad

En bluffsida på Facebook som utger sig för att vara Svenska Spel har lurat nästan 2.000 personer med löftet om skattefri storvinst. Nu varnar polisen: ”De är tuffa att känna igen, man bör vara misstänksam”

Bluffsidan är en nära exakt kopia av Svenska Spels officiella facebooksida. Flera av inläggen är direkt kopierade från originalet med både bild och text. Dessutom använder bluffmakarna samma kontaktuppgifter och beskrivning som Svenska Spels.

Det senaste inlägget som postats på sidan är utformat som en tävling där följarna uppmanas att gilla, dela och kommentera en bild.

I utbyte får de en chans att vinna 20.000 kronor skattefritt under 60 månader och i skrivande stund har nära 2.000 personer gillat och kommenterat inlägget.

Polisen varnar

Bluffsidor kan ofta vara svåra att känna igenom och Jan Olsson, utredare vid polisens Nationella Bedrägericenter uppmanar till försiktighet på både Facebook och andra hemsidor.

– De är ofta tuffa att känna igen, man bör vara misstänksam. Det är inte så att de som blir lurade är mer korkade än andra, säger han.

Jan Olssons bästa tips för att undvika att hamna i händerna på bluffmakare är att fundera en extra gång innan man klickar på något.

– Tumregeln är att använda rent bondförnuft. Ingen ger ut gratis pengar, varken Svenska Spel eller någon annan.

Svårupptäckt

Trots att inlägget på facebooksidan inte uppmanar användarna att lämna ut några känsliga uppgifter i kommentarsfältet finns det ändå risker med den här typen av bluffsidor.

– Risken är att man blir kontaktad och ombedd att till exempel lämna ut sina kontouppgifter till Svenska Spels hemsida, för att få sina vinstpengar. Men värre är om man uppmanas att klicka på länk. Då kan en banktrojan laddas ned utan att du märker det, säger Jan Olsson.

En banktrojan som laddas ned till datorn kan sedan arbeta obemärkt i bakgrunden och samla in uppgifter från internetbanken och på kort tid ta över ett bankkonto för att sedan föra över stora mängder pengar till andra konton.

– Ofta tas de här sidorna ned ganska snabbt men det kan räcka med några minuter för att folk ska hinna bli lurade, och då kan det vara för sent, säger Jan Olsson.

Medvetna om problemet

Hos Svenska Spel är man medveten om bluffsidan och har under dagen arbetat med att få den borttagen från Facebook.

– Vi har anmält sidan till Facebook, så det är bara en tidsfråga innan den tas ned, säger Elisabeth Lennhede, presskontakt vid Svenska Spel.

Enligt Elisabeth är det inte första gången något liknande händer.

– Det har hänt ett par gånger tidigare men de brukar vara ganska lätta att ta ned när vi kontaktat Facebook, säger hon.

Men någon polisanmälan är inte aktuell enligt Elisabeth Lennhede.

– Nej, vi har inte polisanmält. Det vi gör är att vi kontaktar de bakom sidan och hotar med rättslig åtgärd, då brukar det lösas sig. Annars går vi via Facebooks kanaler som tar ned sidan, säger hon.

Allmänheten till hjälp

Enligt Elisabeth Lennhede letar Svenska Spel regelbundet efter liknande blufförsök men säger att de inte kan upptäcka allt och att allmänheten kan var till stor hjälp för att stoppa bluffmakare.

– I det här fallet fick vi reda på sidan genom en användare på Facebook som kontaktade oss undrade om tävlingserbjudandet verkligen kunde vara riktigt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer