Foto: TT

Blysänken kan förbjudas vid fiske

Uppdaterad
Publicerad

Blysänken kan komma att förbjudas vid allt fritidsfiske. Efter den uppmärksammade svandöden i Stockholm där flera svanar på kort tid blyförgiftats, kan det inom något år komma ett förbud mot bly i fiskesänken.
– Vi utreder nu ett nationellt förbud mot blysänken, säger Göran Enander (MP), statssekreterare på Miljödepartementet.

– Bly är extremt giftigt och bryts inte ner i naturen. Vi vet att många fåglar dör varje år för att de får i sig bly, säger Ellen Bruno, Naturskyddsföreningen.

Vid sportfiske kan bly användas för att tynga ner beten som mask vid vanligt mete. Vid bottennapp och brusten lina blir bly kvar på botten.

Exempelvis svanar som äter sjögräs kan få i sig bly, som i sin tur kan leda till döden genom blyförgiftning.

– Bly är en av de giftigaste tungmetallerna, och vi måste begränsa att det sprids i miljön. Utgångspunkten är att vi ska ta fram ett nationellt förbud, vilket kan innebära att blysänken förbjuds inom ett eller två år, säger Göran Enander.

Tolv svanar dog

Under februari och mars har minst tolv svanar dött i centrala Stockholm, flera av dem på grund av just blyförgiftning.

– Det finns flera rapporter från Naturvårdsverket som säger att just blysänken och ammunition är en viktig dödsorsak hos fåglarna, säger Ellen Bruno.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer