Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin vill att lagen ska skärpas kring vräkningar av barnfamiljer. Något som ökat i år. Foto: Jonas Ekströmer / TT

BO: Skärp lagen kring barnvräkningar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som mister sina hem på grund av att deras vårdnadshavare vräks ökar igen. Barnombudsmannen vill att lagen ska skärpas för att ge barnen trygghet och skydd.

Uppdrag granskning kunde på onsdagen berätta om Safet Makas och hans familj som skulle vräkas från sin lägenhet. Samma dag som vräkningen skulle ske tog Safets fru livet av sig själv och deras tre små barn.

2008 införde den dåvarande regeringen en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Sedan dess har antalet vräkningar som berör barn minskat kraftigt enligt statistik från Kronofogden.

Men nu har den trenden brutits. Under det första halvåret i år vräktes 231 barn jämfört med 188 samma period förra året och det oroar Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin.

”Inte förstått”

– Det vi har hört från många barn är att de inte har förstått att familjen ska vräkas. Det får en kort stund på sig att packa ner lite saker i en väska. Det sätter fruktansvärda spår i barnen och får konsekvenser för barnens hela barndom och uppväxt, säger hon till SVT Nyheter.

Barnfamiljer som vräks hamnar ofta i tillfälliga boenden enligt Elisabet Dahlin. Där blandas de med missbrukare eller personer med psykiska problem.

– Vi har pratat med många barn som berättar om den totala otryggheten det innebär att leva bland droger och hot om våld.

Hoppar av skolan

Många barn kanske inte heller kan gå i den skola eller förskola de gått i tidigare och en del barn hoppar av skolan för att de inte har ett tryggat boende.

Barnombudsmannen anser att det krävs en lagskärpning för att komma till rätta med de brister som leder till att barnen inte får den trygghet och det skydd de behöver. Bland annat måste Socialtjänsten kunna förebygga vräkningar av barnfamiljer och se till att barnen involveras.

”Soc kan spela viktig roll”

– Ofta vet inte barnen varför de vräks eftersom föräldrarna inte orkat eller kunnat berätta det och där kan Socialtjänsten spela en viktig roll så att barnen får veta vad som händer och vart de ska ta vägen.

Elisabeth Dahlin menar också att lagen behöver skärpas när det gäller uppföljningen av vräkningen så att man inte släpper taget om barnen.

– Även om föräldrarna säger att det finns ett annat boende se till att barnen har den trygghet de har rätt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.