Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Boel Godner (S) kritisera Stefan Löfven för hans hantering av folkmordet. Foto: SVT/TT

Godner: Löfven orsak till S-tapp i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

I de preliminära resultaten backade Socialdemokraterna med 3,3 procentenheter i Södertäljes kommunval. Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) menar att tappet delvis kan bero på partiledaren Stefan Löfvens agerande i folkmordsfrågan.

När statsminister Stefan Löfven (S) besökte Södertälje den första maj i år ställde SVT Nyheter Södertälje frågan om han skulle hålla sitt löfte från 2014 och att erkänna händelserna i dåvarande Osmanska riket 1915 som ett folkmord.

Han svarade då att han och regeringen inte kommer att erkänna det som ett folkmord, trots att riksdagen gjorde det redan 2010.

Boel Godner har varit kritisk till att Löfven backat i frågan och inte håller sitt löfte. Frågan har fått stor uppmärksamhet i Södertälje eftersom många som bor i staden tillhör de folkgrupper som drabbades.

Bakgrund folkmordet

Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas ibland även för ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från kristna minoriteter beräknas ha mördats.

Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.

2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria tv att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.

I en intervju med SVT Södertälje i maj backade Stefan Löfven från uttalandet och sa att regeringen inte kommer att erkänna folkmordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet