Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skatteverket utredde i fjol misstänkta penningströmmar från Docia. Foto: TT

Hyr ut vårdpersonal för miljoner – pekas ut för fusk med luftfakturor

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges regioner vill inte ha leverantörer som fuskar med skatter och avgifter. Men hyrläkarbolaget Docia har enligt Skatteverket ägnat sig åt just detta – med hjälp av misstänkta bluffakturor i Baltikum. Trots detta har man kunnat fortsätta hyra ut personal till en stor del av den svenska vården.

Skatteverket utredde i fjol misstänkta penningströmmar från Docia, som gick via ett annat svenskt bolag till ett företag i Baltikum.

Enligt Docia handlade det om ersättning för förmedling av hyrläkare och för listor över namn på läkare som kunde tänkas komma på fråga för uppdrag.

Men Skatteverket höll inte med. Enligt myndighetens beslut handlade det delvis om osanna fakturor, skapade för att Docias ledning skulle kunna ta ut pengar ur bolaget utan att behöva betala skatter och arbetsgivaravgifter.

Skatteverket menar att det baltiska företagets själva syfte varit att ”ställa ut osanna fakturor till ett stort antal svenska företag”, och att pengar tagits ut kontant i Baltikum för att sedan återföras till de svenska bolagens ledningar – däribland alltså Docia.

Beslutet innebar en skattesmäll för Docia – med direkt hänvisning till att man med hjälp av luftfakturorna hållit undan skatt och arbetsgivaravgifter.

Bolaget tillbakavisar

SVT:s granskning visar att en stor del av de svenska regionerna har hyrt in personal från Docia under 2019 och 2020, i flera fall handlar det om miljonbelopp (se faktaruta nedan).

Docias juridiska ombud uppger i en kommentar till SVT att man anser att Skatteverkets beslut är felaktigt, men att man ändå avstått från att överklaga eftersom det inte ”känns affärsmässigt motiverat”.

När SVT frågar om Docia informerat sina kunder, alltså regionerna, svarar ombudet att hon inte har någon ytterligare information.

Docia startade 2016 och uppmärksammades redan under sitt första verksamhetsår efter att man hyrt ut en läkare som stod åtalad för sexuellt ofredande.

I fjol omsatte bolaget enligt årsredovisningen 72 miljoner kronor med ett positivt resultat på drygt 13 miljoner.

Regionernas köp från Docia

Visa

15 regioner har handlat med Docia under 2019 och 2020.

Dalarna – totalt över 14 miljoner.

Gävleborg, Skåne, Sörmland och Östergötland – över 4 miljoner vardera.

Västra Götaland och Gotland – över 2 miljoner var.

Jönköping, Kronoberg, Västernorrland – över 1 miljon.

Kalmar, Blekinge, Stockholm, Uppsala, Norrbotten – under 1 miljon.

Källa: regionernas ekonomiavdelningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer