Arkivbild. Läkare jobbade vidare trots anmälan om sexualbrott. Foto: TT

Jobbade vidare trots sexbrottsutredning – nu stoppas läkaren

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan polisanmälde läkaren för att ha klämt och slickat på hennes bröst. Läkaren avskedades men kunde jobba vidare som hyrläkare. Nu stoppas han sedan ett landsting upptäckt åtalet mot läkaren på nätet. Sjukhuset där det hände anmäler också händelsen – tio månader efteråt.

I december i fjol polisanmälde en ung kvinna en läkare på Skaraborgs sjukhus i Skövde för sexuellt ofredande. Enligt kvinnan, som sökte vård för svår huvudvärk, så ska läkaren bett om att få ta på hennes bröst och sedan klämt på dem under flera minuters tid. Han ska även ha nypt och slickat på hennes bröstvårtor.

När kvinnan läggs in på en annan avdelning på sjukhuset får hon löften från sjuksköterskorna där om att hon inte ska behöva träffa läkaren igen. Men trots det besöker läkaren hennes rum och senare blir hon även uppringd av läkarens mobiltelefon flera gånger, samtal som kvinnan inte besvarar.

Sjukhuset reagerar omedelbart genom att först stänga av och slutligen avskeda läkaren. Däremot görs ingen anmälan till tillsynsmyndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg, trots att vårdgivare enligt lag är skyldig att anmäla vårdpersonal som de misstänker kan vara en fara för patienter. I september åtalades läkaren för sexuellt ofredande av patienten.

Fortsätter jobba – nu som hyrläkare

Men läkaren kunde arbeta vidare. Bemanningsföretaget Rent-a-Doctor, som anlitat läkaren redan före händelsen, hyr ut honom till Region Örebro län där han jobbar på olika vårdcentraler.

Landstinget har inte fått någon information om händelserna i Skövde förrän SVT och Nerikes Allehanda kontaktade dem i onsdags. HR-chefen Åsa Thor Gustafsson uppger för SVT att man hade velat få kännedom om händelserna i Skövde, och att informationen hade påverkat regionens beslut att fortsätta hyra in honom.

Rent-a-Doctors vd Eva Domanders säger till SVT att bolaget beklagar det inträffade, och att man gjort de bakgrundskontroller som man ska. Hon ställer sig också frågande till att sjukhuset i Skövde inte gjorde någon IVO-anmälan av händelsen.

Stoppas i Västernorrland

Efter tjänstgöringen i Örebro har läkaren jobbat vidare för ett nytt bemanningsföretag vid namn Docia som hyr ut honom till en vårdcentral i Västernorrland. Där skulle han egentligen ha jobbat ända fram till årsskiftet men i måndags beslutade landstinget om att stoppa läkaren, efter att en tjänsteman hittat uppgifter om åtalet på internet.

Landstinget Västernorrlands HR-chef Victoria Sjöbom är kritisk mot Docias agerande, och undersöker möjligheten att begära vite från företaget.

– Vi hade velat ha alla referenser och en komplett bild innan vi accepterade uppdraget.

Hade det påverkat ert beslut?

– Ja, det tror jag att det hade gjort.

Hänvisar till sekretess

SVT Nyheter har tagit del av en mejlväxling mellan bemanningsföretaget Docia och landstinget i Västernorrland. Den 27 september i år skickar Docia lugnande besked till landstinget om att det enda läkaren har i belastningsregistret är en dom för olovlig körning från 2013. Bolaget uppger också att läkaren inte har några disciplinärenden, men att de väntar på svar från sjukhuset i Skövde.

Uppdatering 18/10: I ett mejl till SVT Nyheter skriver Docias vd Mehri Nasirian att bolaget följt de rutiner som landstinget krävt och inte brutit mot avtalet. Med hänvisning till sekretess svarar hon inte på varför man hyrde ut läkaren, och inte heller på om man nu fortsätter hyra ut honom.

På Skaraborgs sjukhus uppger kommunikatören Jan Nyman för SVT att sjukhuset inte anmälde läkaren på grund av en intern miss i kommunikationen och att de nu ska undersöka om anmälan ska göras i efterhand.

Under fredagen återkommer Jan Nyman och uppger att sjukhusets chefsläkare nu haft kontakt med IVO och att en anmälan skickats in.

Läkaren förnekar brott

Läkaren själv vill inte tala med SVT men har tidigare förklarat händelsen i Skövde med att han varit nyfiken på silikonbröst. Han förnekar brott och tillbakavisar att han ska ha slickat på patientens bröst. Besöket på kvinnans rum har läkaren förklarat med mediciniska skäl och telefonsamtalen säger han har ringts av hans fru som velat tala med kvinnan om händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hyrnotan

Mer i ämnet