Foto: SVT grafikVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bolaget marknadsför revolutionerande teknik – revisorerna dömer ut bokföringen

Uppdaterad
Publicerad

De har lanserat sig med rader av pressmeddelanden kring kryptovalutor och andra nya tekniklösningar. Men företagets revisorer menar att man inte alls kan värdera bolagets viktigaste tillgång.

Företaget Stockholm IT Ventures är noterat på Frankfurtbörsen och har det gångna året presenterat en rad spektakulära nyheter via pressmeddelanden och webbsända seminarier för investerare.

Bland annat har man rekryterat dåvarande riksdagsledamoten Jörgen Andersson (M) vars erfarenheter beskrivits som en ”värdefull resurs”.

Bolagets styrelseordförande är sedan en tid den internationelle affärsmannen Roger Tamraz, som sedan 80-talet varit inblandad i flera omtalade affärer.

  • Han har bland annat pekats ut som ansvarig för att en av Libanons största banker gick omkull. Själv menar Tamraz att han försökte rädda banken.
  • Hans donationer till dåvarande president Bill Clinton gav senare upphov till både kritiska artiklar och utfrågningar i USA.

Men Tamraz är inte den enda personen runt Stockholm IT Ventures som har ett spektakulärt förflutet. Där finns också personer med ett mindre smickrande bagage från tidigare affärer i Sverige:

  • Domar för ekobrott.
  • En färsk miljonupptaxering.
  • Näringsförbud.
  • Konkurshistorik.
  • Mångmiljonskulder.

Kritiska revisorer

Det finns även kopplingar mellan Stockholm IT Ventures och en verksamhet i Uppsala där Ekobrottsmyndigheten så sent som i går tisdag genomförde en razzia för att säkra bevis i en pågående utredning om misstänkta ekobrott.

Så sent som i oktober ville föreningen Aktiespararnas representant att styrelsen för Stockholm IT Ventures inte skulle få ansvarsfrihet för det gångna räkenskapsåret.

Inför den rejält försenade bolagsstämman hade revisorerna lämnat en mycket kritisk revisionsberättelse, där det bland annat framgår att bolaget inte betalat sina skatter i tid och haft ett så lågt eget kapital att man enligt lagen borde ha upprättat en så kallad kontrollbalansräkning.

Revisorerna hade inte heller haft tid att bedöma bolagets viktigaste tillgång – den nya plattform för kryptovalutor som ledningen värderar till motsvarande 30 miljoner kronor.

Efter att ha lämnat ifrån sig revisionsberättelsen har den ena revisorn också lämnat sitt uppdrag i bolaget.

”Extremt tuff tid”

Det är inte första gången bolaget får hård kritik för svårtillgänglig bokföring, svårbedömda värden och möjliga lagbrott. Det har tvärtom varit ett återkommande tema i de gångna årens revisionsberättelser.

Stockholm IT Ventures vd Anthony Norman säger först ja till en intervju med SVT. Men efter att ha tagit del av våra frågor väljer han i stället att svara via mejl. 

Han uppger att bland annat hans eget bokföringsbrott förklaras av att han försökt rädda bolaget, och menar att Stockholm IT Ventures visserligen haft stora problem men att det är fel att beskriva det som oseriöst.

”Däremot kan man tycka att riskprofilen på den sammantagna bilden är högre med tanke på att bolaget har gått igenom en extremt tuff tid sedan våren 2015 och framåt.”

SVT har sökt Roger Tamraz.

Vet du mer om detta eller andra ämnen SVT borde granska? Kontakta reportern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer