MP:s besvikelse över regeringens miljöpolitik: ”Ett svek”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är besviken på Socialdemokraternas politik efter att Miljöpartiet valde att lämna regeringen. Han menar att färdiga förslag läggs på hyllan istället för att läggas fram i riksdagen. 

Förra året lämnade Miljöpartiet regeringen, sedan dess sitter Socialdemokraterna i en enpartiregering. Inom Miljöpartiet finns en besvikelse på vilka förslag som regeringen sedan dess inte gått vidare med.

– Jag är otroligt besviken över att Socialdemokraterna väljer att inte gå fram med viktiga miljöförslag som är klara och skulle behövas för att snabba på omställningen och minska vår klimatpåverkan. Det är ett svek som jag ser det, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund till SVT.

”Prioriterar inte miljö och klimat”

Miljöpartiet har en lista på propositioner som man menar att regeringen borde lägga fram i riksdagen i vår.

Det handlar bland annat om utfasning av fossila bränslen i transportsektorn, klimaträttsutredningen och en samlad politik för havsmiljön. På listan finns också till exempel förslag om gruvavfall, klimatdeklaration vid flygresor och artskydd.

– Utredningarna är gjorda, de har skickats ut på remiss, man har fått in synpunkter. Allt arbete är gjort, nu är det bara det politiska beslutet som fattas. Och ändå väljer Socialdemokraterna att konsekvent inte prioritera miljö och klimat, säger Per Bolund.

– Kommer Miljöpartiet att få stöd från väljarna så att vi kan sitta i förhandling om nästa regering då kommer vi självklart att ställa krav på att de här förslagen genomförs.

S: Vill säkra stöd först

Det var i slutet av november förra året som Miljöpartiet lämnade regeringen i samband med att budgetförslaget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstades igenom i riksdagen.

Finns det ett större avstånd mellan er och Socialdemokraterna nu än det gjorde i höstas?

– Absolut. Självklart hade vi förväntat oss att man skulle gå fram med den politik som vi tillsammans har förberett, säger Per Bolund.

Men om det här är viktigt, hade det inte varit enklare att sitta kvar i regeringen och driva igenom det i så fall?

– Vi hade gärna suttit kvar i regeringen om det hade funnits förutsättningar att genomföra den gröna politik som vi tror på.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) kommenterar skriftligt för SVT.

”Det här är viktiga propositioner som regeringen arbetar vidare med. Vi vill helst se att vi kan få ett stöd i riksdagen för viktiga klimat- och miljöfrågor innan vi lägger skarpa förslag. Ingen tjänar på att bra förslag röstas ner.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.