Biträdande finansminister, Per Bolund (MP), säger att regeringen har flera åtgärder på gång för att hjälpa svenska företag under coronapandemin. Foto: SVT

Regeringens plan för att rädda svenska företag och jobb

Uppdaterad
Publicerad

SAS tvingades i söndags permittera 90 procent av personalstyrkan, och oron för coronavirusets påverkan på svensk ekonomi ökar i hela samhället. I SVT:s Agenda redogör biträdande finansminister Per Bolund (MP) för regeringens planer för att rädda svenska företag och jobb.

– Vi har gett möjlighet till SAS och andra företag att vänta med att betala skatt, så att de kan betala löner och räkningar. Vi kommer att införa korttidspermittering, så att man kan gå ned i arbetstid i stället för att sparka personal. Då betalar staten en del av kostnaden, så att man kan klara sig över svackan. Det kommer senast den 1 maj, men vi tittar på andra insatser till dess, säger Bolund.

När det gäller små- och medelstora företag tittar regeringen bland annat på att ge statliga lån via Almi.

Coronapandemin

– Det finns många verktyg kvar att använda. Vår insats riktar sig framför allt till människor som är oroliga för sina jobb – när en kris drabbar en ekonomi är det oftast de med osäkra anställningar som har svagast ställning, och vi arbetar för att de ska få behålla sina jobb och ha sin ekonomi i ordning. Det viktiga budskapet är att vi lämnar ingen i sticket.

Se ett utdrag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet