Bolund om Åkessons ”blåbrun”-ilska: Kändes regisserat

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson blev fly förbannad när MP:s språkrör beskrev oppositionen som ”blåbrun”. Nu anklagar Per Bolund SD-ledaren för att fejka sin upprördhet – medan Jimmie Åkesson anser att ex-ministern är ute och ”elcyklar”.

– Det kändes väldigt regisserat, säger Per Bolund i en intervju med Politikbyrån.

Det var i förra partiledardebatten som Jimmie Åkesson lackade ur på Miljöpartiets Per Bolund.

– Vem är brun? Kallar du mig för nazist?, frågade SD-ledaren.

Politikbyrån

Men enligt Per Bolund var Jimmie Åkessons upprördhet ”regisserad”.

– Det kändes som den var väldigt planerad från början så jag tog det med ro. Jag tycker att det kändes väldigt överdrivet och det verkade som han sökte en effekt snarare än att det var något spontant som kom ut, säger Per Bolund i Politikbyrån.

”Hade förberett ett utfall”

Han fortsätter:

– Han väntade på att jag skulle använda det begreppet och hade förberett ett utfall. Han fick ju den effekt han ville ha tror jag men eftersom jag såg det som ett politiskt spel bara så tänkte jag att då är det bättre att bemöta det med lugn och inte bemöta det med samma medel.

Hade ni förberett att använda begreppet ”blåbrun” i den här debatten?

– Jag tycker ju att vi behöver sätta ord på den utveckling som händer i Sverige just nu och som jag tycker är väldigt oroande. För mig var det självklart att fortsätta använda begreppet och det kommer jag göra framöver också.

”Inte sätta igång en vrålmatch i tv”

Det som du gör, är inte det också regisserat?

– Nä det skulle jag inte säga, i det fallet så tycker jag att det var klokare att faktiskt ha lite is i magen och inte sätta igång en vrålmatch i tv.

Jimmie Åkesson: ”Bolund är helt ute och elcyklar”

Jimmie Åkesson avböjer först att kommentera Per Bolunds påstående, men kontaktar SVT Nyheter efter att artikeln publicerats och skriver i ett mejl:

– Per Bolund är kanske van vid att det fejkas, vilket jag i så fall beklagar, men jag försäkrar före detta ministern om att han i det här fallet är helt ute och (el)cyklar.

– Desperata utspel från föredettingar förtjänar egentligen ingen uppmärksamhet, men detta var för dumt för att låta det passera obemärkt.

Säsongsavslutningen av Politikbyrån, ”Äkta människor”, handlar om känslor och politik, och sänds på SVT Play 19.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet