Foto: TT

Bylund: Bondläppar och rasister kan dras till oss

Uppdaterad
Publicerad

Linus Bylund, stabschef hos Jimmie Åkesson gästade Aktuelltstudion. Han menar att budskapet som förmedlas om Sverigedemokraterna kan göra att bondläppar, rasister och idioter söker sig till partiet.

I dag kunde Expressen i samarbete med Researchgruppen avslöja att ett antal SD-politiker skrivit nedsättande kommentarer om invandrare och kvinnor på nätet. Jimmie Åkessons stabschef gästade kvällens Aktuellt.

– Jag har inte sett vart enda citat och gått igenom vart enda fall – men det ser väldigt illa ut. Många av de här kommentarerna är helt oacceptabla, det kan jag konstatera, säger Linus Bylynd.

Två har lämnat

Under dagen meddelade partiet bland annat att Marie Stensby, suppleant i partistyrelsen - som bland annat skrivit att hon hoppas att ”flyktingbarn svälter sig till döds” – lämnar sina uppdrag.

På eftermiddagen avgick även Mikael Rahm, Sverigedemokraternas ordförande i Östhammar. Men om fler Sverigedemokrater kommer få lämna sina uppdrag kan Linus Bylund inte svara på.

– Det vet inte jag. Vi har ett medlemsutskott som tittar på det här. Det jag vill poängtera är att Expressens granskning innehåller en massa olika uttalanden och vi kan inte säga att alla får lämna utan vi får titta på varje enskilt fall.

Varför tror du att vi upprepade gånger hör sådana här avslöjanden om ert parti?

– Ja det finns det naturligtvis en massa svar på, men jag tänker inte gå in på detaljer om varför jag tror vi får höra det hela tiden. Men det är naturligtvis så att det är alldeles för många som sökt sig till vårt parti som inte bör vara i vårt parti, det kan jag konstatera, säger han och fortsätter:

– Vi har dels en brokig historia som vi i vissa skeden inte är så stolta över. Men det är också så att ett budskap som förmedlas om att de här dumma bondläpparna, rasisterna och idioterna är SD. Då är det klart att om man är idiot, bondläpp och rasist så kanske man tror att man hör hemma hos SD.

Se hela intervjun med Linus Bylund högst upp i artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-politiker kränker på nätet

Mer i ämnet