Äldre halkar efter – trots internetboom

Uppdaterad
Publicerad

4 av 10 svenskar känner sig utanför den digitala utvecklingen. Det visar den årliga rapporten om våra nätvanor.

Trots att det i dag är enklare än någonsin att nå internet känner fortfarande 40 procent av svenskarna sig inte delaktiga i informationssamhället. Det är framför allt äldre som känner sig utanför.

Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) konstaterar i sin årliga rapport Svenskarna och internet att de flesta kurvor över hur vi kopplar upp oss har stabiliserats. Undantaget är de smarta mobilerna och framför allt surfplattorna som fortsätter att öka.

De äldsta mest utanför

Märkligt stabilt är det till exempel för vad som kan kallas det digitala utanförskapet. 6 av 10 säger i rapporten att de känner sig helt eller till stor del delaktiga i informationssamhället, vilket förstås betyder att resten, 40 procent av svenskarna, inte alls känner sig delaktiga alls eller bara lite. Siffrorna har i princip varit oförändrade sedan 2005.

Ålder, utbildning och inkomst är de stora vattendelarna. I gruppen 76 år och äldre svarar 55 procent att de inte alls känner sig delaktiga.

Klassfråga

– Det är en bild av hur hela samhället dras i sär. Det finns en medelklass som har självförtroendet och språket att strida för sina intressen och för det krävs i dag internet. Människor som redan känner sig maktlösa är lika maktlösa på nätet som i politiken eller på sina arbetsplatser. Det är en klassfråga helt enkelt, säger Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.

Hamnar på efterkälken

.SE drog 2011 i gång kampanjen Digidel där man tillsammans med myndigheter och organisationer har målet att ytterligare en halv miljon svenskar ska börja använda internet före slutet av 2013. Dagens rapport visar att siffran snarare blir ett par hundra tusen samtidigt som utanförskapet är lika stort som tidigare.

– Samhället är ganska komplext och det kommer nya saker hela tiden. När äldre börjar använda dator och internet känner de nog att de i alla fall hamnat på efterkälken. Det behövs mer utbildning och att internetanvändandet blir enklare, säger Pamela Davidsson, statistikchef på.SE.

* När det gäller tillgång till internet ha skillnaderna mellan tjänstemän och arbetare minskat på senare år. När det kommer till användning är skillnaderna större, 86 respektive 61 procent. När det gäller tillgång till smarta telefon eller surfplatta skiljer drygt 10 procentenheter.

 * I gruppen över 65 år är det framför allt kvinnorna som inte kopplar upp sig. Hälften har tillgång till internet hemma men bara 27 procent använder det dagligen. 10 procent av de äldre kvinnorna har tillgång till en smart mobil och 5 procent en surfplatta.

Källa: Svenskarna och internet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer