Foto: Scanpix.

Varannan tvååring använder internet

Uppdaterad
Publicerad

Små barn blir allt vanligare användare av internet. Nära hälften av alla tvååringar surfar nu runt på nätet.   

Vi är nog många som sett småbarn sträcka sig efter en smart telefon och vant öppna låset på skärmen. Men att så små barn som tvååringar använder internet kanske förvånar en och annan.

– Det är framförallt på surfplattor som de små barnen finns. Vi ser att småbarnsfamiljer ligger i framkant när det gäller användningen av surfplattor och det är ovanligt när det gäller ny teknik. Oftast är det medelålders män eller tonårspojkar som brukar ligga i framkant, säger Pamela Davidsson, chef på Statistik och fakta på .SE.

Påminner om ”vanlig” leksak

I barnfamiljer används surfplattan ofta som barnvakt. Den påminner på många sätt om en traditionell leksak där man trycker på en knapp och någonting hoppar upp eller låter. På samma sätt tycker barnet att det är stimulerande och spännande att ta på skärmen och se vad som händer.

– Bland det första barn gör att peka och peta, så där tror jag att du har förklaringen. De vanligaste små barn gör är att spela spel eller titta på film, säger Pamela Davidsson.

Det är en ny rapport från .SE, Stiftelsen för internetinfrastruktur, som visar på vårt nya beteende på Internet. Förutom att de små barnen blir allt flitigare användare är en stor trend bland vuxna Internetanvändare att surfa allt mer i mobilen. Två av tre personer använder sin mobil för att surfa, mer än dubbelt så många som för tre år sedan.

– Det beror på att det blivit så lättillgängligt. Alla nya telefoner har ju den här funktionen, sedan får man inte glömma att 3G och 4G nätet är så pass bra utbyggt, säger Pamela Davidsson.

Topplista: Populäraste sysslan i mobilen för vuxna

1) Tidtabeller och kataloger (till exempel SJ, SL, Eniro samt Hitta)

2) Kolla e-post

3) Webbnyheter

4) Sociala nätverk (till exempel Facebook, Twitter och Instagram)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.