Foto: Scanpix

Borg förlänger skattesänkarstoppet

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg går nu ännu längre än statsminister Fredrik Reinfeldt om stopp för fortsatta skattesänkningar.

– Vi kan inte utlova att vi klarar det ens under nästa mandatperiod, säger Borg.

När Fredrik Reinfeldt i tisdags överraskade med att ytterligare jobbskatteavdrag nu inte är prioriterat för Moderaterna, syftade han framförallt på 2015. I stället framhöll han vikten av mer resurser till utbildningssektorn.

När Anders Borg höll tal på moderatstämman på fredagen framhöll han visserligen att det är viktigt att fortsätta sänka skatten på arbete när ekonomin så tillåter. Men på den efterföljande presskonferensen framgick det att det dröjer.

– Det kommer inte att ske förrän vi har påtagligt starkare offentliga finanser och en ekonomi som visar att vi är på väg tillbaka till en procents överskott i offentliga finanser. Så det är inte aktuellt för de kommande åren att ställa ut breda löften om stora skattelättnader, sade han.

Inget utrymme

– Ambitionen är alltid att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare. Men vi måste också vara tydliga med att överordnat är ordning och reda i de offentliga finanserna, och då finns det inte utrymme för den typen av breda skattesänkningar, sade han.

För 2015 är det utbildningssatsningar och åtgärder på arbetsmarknaden som kommer först, enligt Borg.

I stämmohandlingarna är fortsatta skattesänkningar, såväl jobbskatteavdrag, höjd brytpunkt som bolagsskatt, prioriterat. Några ändringar gjordes inte när stämman antog det avsnittet och ingen antydde att Reinfeldt och Borgs uttalanden står i motsättning till detta.

Skatteångest

Det gör däremot Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson, som tycker sig se en skatteångest hos Moderaterna.

– Det är väldigt otydliga besked från Moderaterna. De säger att de ska sänka när ekonomin tillåter, vad betyder det? Lovar de att inte sänka nästa mandatperiod, undrar hon.

Hon konstaterar att regeringen för nästa år föreslår skattesänkningar på över 15 miljarder trots att staten riskerar underskott i finanserna.

Moderatstämman avslog i övrigt förslag på slopad Las och privatisering av arbetsförmedling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.