Foto: Scanpix

Borg redo öppna plånboken en aning

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg (M) ändrar kurs och är redo att ”trycka till” med lite mer investeringar än planerat i höstens budget för att få fart i ekonomin.

I första hand är det de sedan länge planerade propositioner för infrastruktur och forskningspolitik som kan påverkas och bli lite större än vad som tidigare varit tänkt. Till det som ska förstärka tillväxten räknar Borg också in en sänkning av bolagsskatten. Hur stor den kan tänkas bli, eller kosta statskassan, vill han dock inte gå in på.

Regeringen har länge fått kritik, inte enbart av oppositionen, för att vara passiv i ett läge när investeringar skulle behövas för att hålla tillväxten under armarna och mota den höga arbetslösheten.

Var inte läge

Förra hösten, hävdar han, fanns det en större risk för att arbetsmarknaden skulle försämras mycket mer än vad som blivit fallet. Då hade det varit läge att använda pengar till arbetsmarknadspolitiska åtgärder och pengar till kommunerna, något som regeringen sedan ansåg inte behövdes. De resurserna kan nu användas till annat, enligt Borg.

-I bästa fall kan vi nu lägga det på mer långsiktiga investeringar, om inte bilden ändras, säger Borg.

Arbetsmarknaden har blivit stabil, det har inte blivit någon uppgång av arbetslösheten och regeringen räknar med att sysselsättningen ökar mer än vad som tidigare antagits, framhåller Borg.

Han vill inte säga hur mycket pengar som kan finnas tillgängliga, den bedömningen görs i slutet av augusti.

”Borg för optimistisk”

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, Magdalena Andersson, tycker att Anders Borg är lite väl optimistisk i sina bedömningar.

-Jämför man med Konjunkturinstitutets senaste rapport så är regeringen betydligt mer optimistisk om arbetslöshets- och BNP-utvecklingen på några års sikt, säger Andersson.

Hon befarar att regeringen kommer att använda det för att slippa sätta in de arbetsmarknadspolitiska åtgärder som skulle behövas för att tvinga ner arbetslösheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer