Foto: SVT

”Borg tar fram ansvarskortet”

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen tycks få som den vill, valrörelsen kommer till stor del att handla om skatter. Skattestriden har redan inletts på allvar och ser ut att bli en rysare under hela hösten, eftersom de rödgröna vill riva upp regeringsförslaget om den statliga skatten med stöd av Sverigedemokraterna.

Välfärd eller skattesänkningar, ropar de rödgröna partierna.  Skattesänkningar ger fler jobb, som garanterar välfärden, trummar Anders Borg in.

Finansministern upprepar att regeringen har satsat 38 miljarder under mandatperioder på att förbättra välfärden. Han tar också fram ett kort han ständigt bär i fickan; ansvarskortet.

Lånade pengar

Anders Borg pekar på att regeringen inte kan göra fler reformer utan att överstiga det tak för utgifter som riksdagen har beslutat om. Men skatter kan han sänka eftersom det inte påverkar utgiftstaket. Den stora fördelen med sänkt skatt, enligt Anders Borgs kalkyler, är att det ökar konsumtionen och det får fart på ekonomin.

Men skattesänkningarna görs med hjälp av lånade pengar. Eller som Socialdemokraterna brukar formulera det:  ”Vidlyftiga skattesänkningar till de rika för lånade pengar.”

Med plånboken för ögonen

Regeringen räknar med att väjarna när det kommer till kritan, även om de säger annat i opinionsmätningarna, ska rösta med den egna plånboken för ögonen. Partisekreterare Kent Persson sa för ett par veckor sedan utan omsvep att när valet närmar sig kommer media att göra staplar och tabeller på vilket regeringsalternativ som gynnar den egna ekonomin, och då ligger femte jobbskatteavdraget väldigt bra till. Tillsammans med budgetförslaget att höja brytpunkten för när man ska betala statlig skatt.

Tänker ta strid

Men de rödgröna partierna tänker ta strid om skattesänkningarna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet gör det fullt ut. De vill riva upp ett femte jobbskatteavdrag, som med största sannolikhet införs från årsskiftet. Socialdemokraterna säger nej till jobbskatteavdraget fram till dess.

Efter nyår heter det att lagt kort ligger och då blir femte jobbskatteavdraget kvar även om Stefan Löfven blir statsminister. Det har lett till ramaskri från delar i partiet som anser att Socialdemokraterna ska stå upp för välfärden och våga gå in i valrörelsen med budskapet att skatterna ska höjas.

Kanske är det dessa missnöjda partikamrater som Stefan Löfven nu försöker blidka genom att istället ta strid om regeringens förslag att höja brytpunkten för statlig skatt. Det kan bli höstens stora rysare i riksdagen.

SD jublar

Det finns tekniska möjligheter för Miljöpartiet, Vänstern och Socialdemokraterna att riva upp brytpunktsförslaget, vilket de verkar ha föresatt sig att göra. Trots att det kräver Sverigedemokraternas stöd. De rödgröna vill ju inte beblanda sig med Sverigedemokraterna men den här gången verkar de beredda att betala vad det kostar för att bli av med vad de kallar skattesänkningar för de rika.

Sverigedemokraterna jublar förstås eftersom de kommer att få en nyckelroll i kampen om skatterna och samtidigt ge regeringen en knäpp på näsan. De har många gånger uttryckt en stark irritation över att regeringen inte samtalar med dem innan den lägger fram förslag.

Löfven tar en risk 

Stefan Löfven kanske vinner ett större lugn internt i  partiet, men han tar också risken att förlora potentiella väljare som tjänar över 36 000 kronor där brytpunkten går idag.

Och Alliansen kommer förstås att göra sitt bästa att tala om för väljarna att Socialdemokraterna berövar människor ett par hundralappar extra i månaden genom att förhindra en skattesänkning – tillsammans med Vänstern och Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet