Foto: SVT

”Borg verkar märkligt nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg (M) och socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Anderson var inte överens om mycket när de debatterade vårbudgeten i SVT:s Aktuellt.

– Krisen i Europa har blivit mer allvarlig och långvarig, sade finansminister Anders Borg (M) angående varför regeringens beräkningar om den svenska ekonomin reviderats.

– Det här slår igenom i Sverige. Vi är ett exportberoende land.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Anderson var skeptisk.

– Finansministern lade ju fram rena glädjekalkyler i höstens budget och nu tvingas han återigen revidera upp arbetslösheten med 40.000 personer.

Magdalena Anderson menade också att arbetslösheten i Sverige är högre än i jämförbara länder och ställde frågan om varför regeringens politik skulle lyckas nu, när den inte gjort det tidigare.

Anders Borg kontrade med att beskriva en verklighet där Sverige är mycket starkare än de flesta andra europeiska ekonomier och att det finns en styrka som gör att vi kan motverka krisen med åtgärder när andra länder tvingas höjas skatter och strama åt.

”Opponera med oppositionen”

Magdalena Andersson attackerade sedan Anders Borg för att mest vara intresserad av att opponera på oppositionen.

Anders Borg i sin tur menade att Socialdemokraterna i en framtida regering med Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att höja både bensin- och fastighetsskatten. 

– Jag tycker Anders Borg verkar märkligt nöjd med situationen, sade Magdalena Andersson och räknade upp en rad länder med lägre arbetslöshet än Sverige.

– Det är uppenbart att regeringens politik har misslyckats.

Anders Borg menar att man i höst kan lägga expansiva åtgärder i budgeten. Han nämnde till exempel skattelättnader för pensionärer.

”Mycket höga skattehöjningar”

Magdalena Andersson sade att arbetslösheten måste minska och att det är Socialdemokraternas högsta prioritet. Hon varnade också för att fortsätta låna till en vidlyftig skattepolitik.

– Socialdemokraterna går alltså till val på mycket höga skattehöjningar, svarade Anders Borg.

Finansminister Anders Borg har i dag presenterat en vårbudget där arbetslösheten justeras upp, tillväxtförväntningarna skrivs ned och där det varnas för kommande ”frostnätter”.  

Oppositionen kritiserade snabbt regeringen för att de tidigare ekonomiska prognoserna varit felaktiga och att inte tillräckligt mycket görs för att motverka ungdomsarbetslösheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudget 2013

Mer i ämnet