Ewa Larsson (MP) Socialborgarråd i Stockholm. Foto: Anders J LarssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Borgarrådet sågar förslag från M

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsmoderaternas förslag om tiggerivakter sågas av socialborgarrådet.
– Jag undrar hur Anna König Jerlmyr tänkt, säger Ewa Larsson (MP).

Enligt moderaterna i Stockholm saknar polisen resurser för att avhysa EU–migranter från olagliga boplatser. Därför presenterade i dag Anna König Jerlmyr, oppositionsledare för moderaterna i Stockholm ett förslag där kommunala ordningsvakter ska snabbutbildas för uppgiften. Ordningsvakterna ska också få vissa polisiära befogenheter.

Förslaget sågas nu alltså av Ewa Larsson (MP), socialborgarråd med ansvar för de EU–migranter, som befinner sig i Stockholm.

– Jag tycker att detta är en märklig människosyn att man ska utbilda en grupp människor, för att mota bort en annan grupp människor. Det är diskriminering, säger Larsson till SVT Nyheter.

Ordningsvakterna som ska komplettera polisen när olagliga bo- och sovplatser ska rivas, ska enligt förslaget avlasta poliserna så att de kan jobba med tyngre brott.

– Hittills har polisen inte klarat det uppdraget. Det finns 100–tals sovplatser i Stockholm, och flera kommuner har liknande problem, säger Anna König Jerlmyr.

Vill se tak över huvudet

Vid årsskiftet började den nya polisorganisationen att gälla. Enligt riktlinjerna från regeringen ska nu polisen bli mer synlig på gator och torg. Ewa Larsson, som också är ledamot i polisstyrelsen i Stockholms län, menar att de mer synliga poliserna innebär en ökad trygghet. Enligt henne bör därför inte vakter ta över delar av polisens jobb.

Men kan det inte vara bra att avlasta polisen?

– Jag tycker att det ska vara polisen som är ska stå för lag och ordning.

Samtidigt som Stockholmmoderaterna lanserade sitt förslag gav i dag regeringen besked att det i framtiden ska bli lättare att köra bort migranter som slagit läger på mark de inte har rätt att bo på.

Ske på humant sätt

Marika Markovits, ansvarig på Stockholms Stadsmission menar att man istället bör skapa ett samhälle där fattiga migranter får tak över huvudet när de kommer hit. När avhysningar genomförs måste det ske på ett humant sätt och i samarbete med socialjouren.

– Vi måste ha en nationell bostadspolitik som tar hänsyn till migrationen, säger Markovits.

Om man kommer hit, har man inte ett ansvar att skaffa sig en bostad?

– Jo, men hur ska du hitta en bostad. Jag tror att EU–migranter kan tänka sig att betala en slant, bara det är billigt, säger Markovits. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.