– Hittills har polisen inte klarat det uppdraget. Det finns 100-tals sovplatser i Stockholm, och flera kommuner har liknande problem, säger Anna König Jerlmyr (M). Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

M vill att ordningsvakter ska avhysa tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen räcker inte till för att avhysa tiggare från olagliga bo- och sovplatser, enligt Moderaterna i Stockholm. Nu föreslår man att kommunala ordningsvakter ska specialutbildas och få vissa polisiära befogenheter.

Regeringen presenterade i dag en plan som ska syfta till att göra det lättare att avhysa tiggare som olagligt bosatt sig på allmän, kommunal eller privat mark. Moderaterna i Stockholm välkomnar regeringens förslag, men tycker inte att det är tillräckligt.

– Det är bra att de går oss till mötes. Men vi ser fortfarande att det kommer att bli utmaningar i att polisen enskilt ska agera, det räcker inte. Poliserna är för få och har många andra brott att prioritera, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Stockholmsmoderaterna vill specialutbilda kommunala ordningsvakter som ska komplettera polisen i arbetet med att flytta olagliga bo- och sovplatser, samt avlasta poliserna så att de kan jobba med tyngre brott.

– Hittills har polisen inte klarat det uppdraget. Det finns 100-tals sovplatser i Stockholm, och flera kommuner har liknande problem, säger Anna König Jerlmyr.

– Jag tycker att det är viktigt, som regeringen påpekade i dag, att säga att det rör sig om utsatta människor som vi måste hjälpa. Det här är en lag som gäller för alla oavsett om man kommer från Rumänien eller Borås.

”En enorm utmaning”

Hur stort problem är det att människor sover på platser där de inte får?

– Det är en enorm utmaning i Stockholm. Det är problem för boende som inte kan ta sig fram, eller upplever det som otryggt. Det finns även sanitära problem, såsom avföring i parker där man sover. Man sover i parker, förskolor och på andra platser.

Polisen anordnar i dagsläget två fortbildningar för ordningsvakter. En som gäller arenasäkerhet och en annan utbildning som krävs för att få arbeta med säkerhetskontroll i domstol och offentliga sammanträden i kommuner och landsting.

Moderaterna i Stockholm föreslår nu en tredje utbildning inom ordningskontroll, och man vill att dessa ordningsvakters befogenheter ska öka, att de ska få delta vid avhysningar och även bötfälla vid nedskräpning.

”Ohållbart för många kommuner”

Kan man inte försörja sig och saknar resurser, har man inte möjlighet att stanna enligt EU-rätt, säger Anna König Jerlmyr (M).

Vet du om det här är ett förslag som Moderaterna i fler regioner ställer sig bakom?

– Det är svårt att uttala sig om. Vi får mycket stöd i Stockholm för att vi föreslår konstruktiva vägar framåt. Vi tar frågan på allvar, det är den mest diskuterade frågan nu.

– Tydligt är att vi inte kan ha det som i dag, det är ohållbart för många kommuner.

”Märklig människosyn”

Ewa Larsson, MP, Socialborgarråd i Stockholm stad är kritisk till König Jerlmyrs förslag. Hon anser att det ska vara polisens uppgift att genomföra avhysningar.

– Jag förstår inte hur Anna König Jerlmyr har tänkt. Det är en märklig människosyn, nämligen att utbilda människor för att mota bort en annan grupp. Det är enligt mig diskriminering, säger Larsson till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.