Borguttalande upprör lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Ett uttalande från finansminister Anders Borg (M), där han dödförklarar jordbruksindustrins framtid i Sverige, har väckt häftiga reaktioner. Inte minst inom Centerpartiet är upprördheten stor.

I en intervju med tidningen Land Lantbruk sade Anders Borg:

”Att tro att jordbruk kan överleva som jordbruksindustri i Sverige, långsiktigt, det tror inte jag. Alltså, det här industriella baconet, det är inte kärnan”, säger Borg i bandupptagningen från intervjun.

Staffan Danielsson är riksdagsman för Centerpartiet i riksdagen, och han är en av dem som har reagerat allra hårdast och tydligast inom alliansen på Anders Borgs uttalande.

– Jag vet hur landsbygdens folk har reagerat på detta. Och det råder en stor upprördhet, säger Staffan Danielsson (C), till SVT Nyheter.

– Han tycker så här, att jordbruksindustrin inte har någon stor framtid, billig mat från länder med sämre djurskydd är viktig för att pressa den dyra svenska maten. Att asfaltera delar av åkermarken är okej. Det har han sagt, och det reagerar jag väldigt starkt på. Jag tycker att det är en allvarlig förtroendeklyfta inom regeringen när finansministern uttalar sig som han gör”, säger Staffan Danielsson (C).

Mullrat inom LRF

Finansministerns uttalande till tidningen Land Lantbruk har upprört många lantbrukare. Inte minst inom LRF har det mullrat, och enligt Staffan Danielsson är upprördheten stor även bland centerpartister.

I morgon ska uttalandet debatteras i riksdagen, men här är det landsbygdsministern som får stå till svars, inte finansministern själv, eftersom jordbruket inte är hans fråga inom regeringen. Men vi lyckas ändå få en kommentar från Anders Borg själv.

Många har blivit rätt upprörda över det du sa?

– Jag tror att det är en rimlig utgångspunkt att vi ska ha trygga villkor för landets jordbruk, men då måste vi också förändra och förbättra förutsättningarna. Det handlar om det vi gör kring projektet med Matlandet, det handlar om att minska regelbördan. Det måste också handla om att vanliga människor betalningsvilja för bra mat också når bonden, säger finansminister Anders Borg (M).

Kvalitet framför kvantitet

Hans resonemang tycks gå ut på att jordbrukets framtid är kvalitet framför kvantitet, att vi konsumenter också måste vara beredd att betala mer för schyssta svenska varor. Att något måste hända verkar ju rimligt när bara var fjärde bonde i dag visar en långsiktigt hållbar lönsamhet, enligt en analys som LRF Konsult har gjort.

Men detta kan förstås vara en analys som gör mer ont än andra att lyssna på, inte minst för Staffan Danielsson:

– Det är att kniven vrids om lite i hjärteroten när finansministern uttrycker sig så slarvigt som han har gjort. Det är inte vilken moderat som helst, det är Sveriges finansminister, som jag har stor respekt för, men som har trampat snett i just denna fråga, säger Staffan Danielsson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.