Foto: TT

Borrelia-film infekterad historia

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s dokumentär om borrelia har inte gått i luften än – men kritiken är redan stenhård.

Ikväll sänds dokumentären ”Borrelia – en tyst epidemi” i SVT. Men redan innan den gått i luften har filmen fått svidande kritik från barnläkaren Mats Reimer.

– Filmen underblåser konspirationsteorier. Det är en skandal att den sänds i SVT, säger han.

Medier

”Den nya elallergin”

Kvällens dokumentärfilm, som delvis är finansierad av SVT, handlar om patienter som anser sig sjuka i kronisk borrelia, en diagnos som starkt ifrågasätts av en majoritet av forskare och folkhälsomyndigheter som inte hittat vetenskapliga belägg för att sjukdomen existerar. De som anser sig drabbade får medicinskt oförklarliga symtom.

Anhängarna, bland dem en liten grupp läkare och forskare, menar att infektionen kräver extremt långa antibiotika kurer under långt tid. Andra sjukdomar, som Alzheimer och MS skylls också på fästingbetten.

– Kronisk borrelia har blivit den nya elallergin, säger Mats Reimer. Jag har träffat många föräldrar som gått på den här alternativa borrelia propagandan.

Mats Reimer menar att faran med att dokumentären sänds är att den sprider lögner om borrelia.

– Det mesta som sägs i dokumentären är helt fel, säger han. Jag förstår att människor som lever med oförklarliga och plågsamma symtom söker sig vidare. Men svaret är inte att man låser sig fast i en låtsasdiagnos.

”Flera olika skolor”

Mikael Österby som har köpt in dokumentären till SVT håller inte med Mats Reimer.

– Filmen är absolut inte ovetenskaplig. Det finns olika skolor och i filmen får flera olika sidor komma till tals.

Han har redan tidigare blivit kontaktat av Mats Reimer, men menar att läkaren fått svar på sina frågor. SVT ser inga hinder att sända filmen.

”Borrelia – en tyst epedimi ” sänds i SVT kl. 18.15

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet