• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man tolka den senaste bankkrisen i USA och kan det leda till stora finansiella problem i Europa, och i sin tur Sverige? Chefsekonomerna Christina Nyman och Mats Kinnwall berättar mer i klippet. Foto: Erik Simander / TT

Stockholmsbörsen fortsätter falla i bankfrossan

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen faller i linje med ledande Europabörser efter de senaste turerna kring amerikanska nischbanker med likviditetsproblem. Osäkerheten innebär stora finansiella problem men experter tror inte på någon ny global finanskris.

Stockholmsbörsens uppgång sedan årsskiftet har krympt ihop till 4,8 procent under måndagen. Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index stängde 22 av 30 aktier på minus.

Storbankerna följer

Storbankerna – som tog rejält med stryk i förra veckans turbulens – fortsätter att tappa. Nordeas aktie föll 4,4 procent, medan Wallenbergsfärens SEB och Swedbank stannade på minus 4,1 respektive och 3,1 procent.

Nedgången i Stockholm är i linje med de ledande europeiska börserna. FTSE100-index i London hade en nedgång på 2,5 procent, medan CAC40-index i Paris tappade 2,9 och DAX-index i Frankfurt 3,0 procent.

Konjunkturen påverkas

På bara några dagar har tre banker kollapsat i USA. Turbulensen i den internationella ekonomin utgör ett hot mot den Svenska konjunkturen, men experter menar att det antagligen inte är fråga om en finanskris likt 2008.

– Jag förlitar mig på att den amerikanska centralbanken och amerikanska myndigheter kommer att hantera det här. Man har gjort mycket förändringar i regelverket sedan 2008 som gör att en upprepning av finanskrisens katastrofala konsekvenser är mindre den här gången, säger Mats Kinnwall, ekonomichef på Teknikföretagen.

Osäkerheten göder krisen

– Vid finanskrisen 2008 var det ingen som ville låna ut till någon för att man inte visste vem man kunde lita på och vem som satt på svarte Petter. Det är den här typen av osäkerhet som är det stora hotet och det är därför det är så bra att centralbanker och myndigheter går in och fixar det här, säger Mats Kinnwall.

Se hela direktsändningen på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.