Börsen repade sig rejält

Uppdaterad
Publicerad

Efter tisdagens kursras vände börsen uppåt igen, med besked. Banker och verkstadsaktier agerade draglok. Också de europeiska börserna hämtade sig.

Börsen rivstartade när handeln inleddes och trycket höll i sig under hela dagen. När handeln stängde hade OMXS-indexet stigit med 2,7 procent till 300,5.

Mattias Sundling, chefsekonom på HQ Bank, tror på en försiktigt stigande, underliggande trend samtidigt som de kraftiga skakningarna fortsätter. Hans syn bygger på att skuldkrisen i Europa och den finansiella oro som den fört med sig inte förmår knäcka återhämtningen i världsekonomin.

Bankaktier klättrade

Bankaktierna, som den senaste tiden fått mycket stryk i spåren av den europeiska skuldkrisen, återhämtade sig rejält.

Swedbanks aktie steg med 5,6 procent till 70:55 kronor och SEB-aktien steg med 1,9 procent till 39:85 kronor. Handelsbankens aktie steg med 1,7 procent till 187:10 kronor och Nordeaaktien steg med 4,6 procent till 63:40 kronor.

Men HQ Bank föll med hela 25,6 procent till 70:50 kronor sedan bolaget beslutat att avveckla sin tradingverksamhet och planerar att genomföra en nyemission på 559 miljoner kronor. Förlusten inom tradingverksamheten uppgår hittills under andra kvartalet till cirka 200 miljoner kronor och styrelsen befarar att förlusterna kommer att öka ännu mer.

Europabörser vände upp<7m>

Verkstadsaktierna återhämtade sig också rejält. Sandviks aktie steg med 3,5 procent till 89:25 kronor. Autolivs aktie steg med 4,4 procent till 371:00 kronor och Atlas Copcos aktie steg med 4,7 procent till 98:40 kronor.

Bland storbolagen steg Ericsson med drygt 1,4 procent till 79:20 kronor. H & M-aktien steg med 2,5 procent 431:20 kronor.

Kursutvecklingen på de ledande europeiska börserna var likartad. Londons FTSE-index slutade på plus 2,0 procent och i Paris steg CAC-index 2,3 procent. I Frankfurt gick DAX-index upp med 1,6 procent.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.