Den helt datoriserade handeln har på några år växt från nästan ingenting till över hälften av omsättningen på Stockholmsbörsen.
Samtidigt har börsen och de mest omsatta aktierna under den senaste börsoron under svängt med mer än tio procent vissa handelsdagar.
Riskkapitalisten Christer Gardell på fonden Cevian är en av börsens stora placerare. Och han menar att de stora svängningarna på börsen beror på att robotarna i vissa fall är programmerade att påverka kurserna.
-Det är mycket diskussioner i marknaden om sådana fall, säger Christer Gardell. Jag tycker det känns olagligt.
-De manipulerar börsen och priserna på aktier och prismanipulation är olagligt.
Går blixtsnabbt
Det handlar om datorer som är programmerade att reagera med affärer och ordrar på andra datorer. Allt går blixtsnabbt. Från köp till bekräftelse tar det 0,25 millisekunder.
Snabbheten har blivit så viktig, både för de specialiserade firmorna och för traditionella banker och fondkommissionärer, att ett trettiotal av dem hyr in sig i Stockholmsbörsens datorhall.
För att ingen ska gynnas på de andras bekostnad har alla till och med exakt lika långa kablar.
Manipulerar kurser
Men allt fler aktörer på börsen anser att snabbheten har blivit ett medel att manipulera börskurserna
De tycker sig se att robotar lägger stora mängder ordrar för att sedan dra dem tillbaka igen efter några millisekunder.
-När jag följer en kurs till exempel Volvo ser det ut som de köper, sedan försvinner de helt från köpsidan, som en kursmanipulerande person skulle valt att agera, säger Claes Hemberg på nätmäklaren Avanza.
-Skulle en privatperson göra så här skulle jag misstänka direkt att de är storägare och vill påverka kurserna av någon anledning. Men nu är det robotar som gör det och det går så enormt fort att ögat inte hinner uppfatta det och jag tror inte heller myndigheter och polis som granskar det här kan se vad robotarna gör för det går så enormt fort.
95 procent av ordrarna tas bort
Statistik som Akutellt har tagit del av visar att en februaridag i år var var fjärde order inne i systemet kortare tid än fem millisekunder.
Andelen ordrar som inte blir affär ökar också snabbt. Nu dras 95 procent av ordrarna tillbaka utan att det blir affär.
Det behöver inte vara olagligt att dra tillbaka en order. Men om syftet är att påverka kursen och vilseleda andra aktörer är det kursmanipulation – ett brott som kan leda till fyra års fängelse om det är grovt.
De placerare och mäklare som Aktuellt har talat med anser att vissa datorer i vissa lägen programmeras för att försöka påverka kursen.
Genom att lägga många ordrar, eller falska ordrar som man aldrig tänker genomföra kan man få marknaden att reagera på ett förutsägbart sätt.
Och då passar datorerna på att göra riktiga affärer så att de tjänar pengar på kursrörelser som de själva varit med att skapa.
Flera fall utreds
På Ekobrottsmyndigheten utreder åklagarna allt fler fall av misstänkt otillbörlig marknadspåverkan.
I år har både anmälningarna och antalet fällande domar ökat rejält. Men av de 156 anmälningarna som kommit in sedan 1 januari 2010 har ingen enda gällt högfrekvenshandel med robotar.
Ändå skulle robotarnas agerande kunna vara olagligt, säger kammaråklagare Jan Leopoldson.
-Samma regler gäller för robotarna som för annan handel. Om transaktionerna ger vilseledande signaler så att det finns risk att det påverkar någon så att kursen flyttar på sig kan det vara frågan om otillbörlig marknadspåverkan, om det inte är ett accepterat sätt att handla på, säger Jan Leopoldson.
Övervakarna oroas inte
Men på Stockholmsbörsen är övervakarna inte oroliga över robothandeln.
-Jag tror det är i genomsnitt 19 ordrar per avslut. Jag tycker inte det låter så farligt, säger Annika von Haartman, övervakningschef på Stockholmsbörsen
Finansministern började dock oroa sig för de tvära kasten på Stockholmsbörsen redan för en månad sedan.
-De väldiga börsrörelserna inger bekymmer så jag har haft samtal med börschefen Jens Henriksson i dag om att de måste följa detta noga och se så att inte börsens funktionssätt i sig bidrar till att skapa ytterligare svängningar och det är jag övertygad om att de kommer att följa upp väldigt noga och se vad som behöver göras, sade Anders Borg på en pressträff den 5 augusti.
Handlarna inte under tillsyn
Stockholmsbörsen är ensam om att kunna se den blixtsnabba handeln i realtid. Det är börsen som bestämmer vilka ärenden som ska vidare till Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten.
Men det tiotal firmor som specialiserat sig på högfrekvenshandel står inte under Finansinspektionens tillsyn, trots att den största gjorde över en miljon affärer på stockholmsbörsen i augusti, mer än någon annan.
Och Stockholmsbörsen säger inte heller vilka firmorna är.
Aktuellt har ändå identifierat ett knappt tiotal firmor. De är baserade i USA, Storbritannien, Tyskland och Holland.
De gjorde fler affärer på Stockholmsbörsen än de fyra storbankerna tillsammans i augusti. Men vi får inte ens någon att bekräfta att de hyr in sig i börsens datorhandel.
Robotkunderna viktiga för OMX
Och Stockholmsbörsen som numera är en del av det börsnoterade företaget Nasdaq OMX har skäl att vara rädd om robotkunderna. De betalar 30.000 kronor i månaden bara för golvhyran i datorhallen ? sedan betalar de avgifter för den omfattande handeln också.
Bara förra året tjänade Nasdaq OMX i Stockholm 850 miljoner kronor.
Jens Henriksson själv får bonus på resultatet.
Ändå är det alltså till honom Anders Borg vänder sig för att försäkra sig om att handeln går rätt till.
-Alla som vill får handla och vi har en rättvis handelsplats, säger Jens Henriksson.
Men du tjänar mer ju mer robotarna handlar på börsen?
-Ja på kort sikt.
Kristina Lagerström
kristina.lagerstrom@svt.se