Kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) menar att det inte är viljan att bygga som är problemet i Jönköping, utan byggregler och överklaganden. Foto: Oscar Fries, SVT

Bostäder för nyanlända överklagas – kommunalrådet vill att det ska bli enklare att bygga

Publicerad

Att uppemot 90 nyanlända bor i en gammal bilhall i Jönköping är varken boende eller kommunens ansvariga nöjda med. Ändå är det svårt att hitta alternativ. – Vi skulle inte driva det här om vi tyckte att vi hade andra boendelösningar, säger det ansvariga kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) till SVT:s Agenda.

Många kommuner kämpar med att få fram lägenheter till de nyanlända som anvisas dit. Jönköping är en sådan kommun.

Från början var den gamla bilhallen tänkt som en nödlösning när flyktingkrisen var som värst 2015. Men boendet Oskarshall används fortfarande, nu för att ge tak över huvudet åt dem som anvisas till kommunen.

Agenda

Ständiga överklaganden

Kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) önskar att kommunen kunde få ett litet uppskov med att ta emot nyanlända, så att människor slapp bo så här.

Han menar att det inte är viljan att bygga som är problemet, det är krångliga byggregler och, inte minst, alla överklaganden. I princip varenda planerad bostad för nyanlända överklagas och processerna drar ut på tiden.

– Vi har ju haft ambitionen att bygga på många platser för en god integration. Bygga ändamålsenliga bostäder, bygga billigt. Men det kanske i dag är lite för enkelt att överklaga vissa saker, säger han och fortsätter:

– Vår utmaning är inte ekonomisk utan praktisk. Vi har faktiskt gjort överskott på vårt flyktingmottagande. Jag skulle gärna skicka tillbaka en del av den slanten till staten om regeringen fixade en lagstiftning så att jag kunde bygga bostäder snabbare.

Där det finns jobb finns inga bostäder

Dessutom menar han att människor borde anvisas dit det faktiskt finns bostäder. I dag är den allt mer överskuggande parametern arbetsmarknaden på orten.

– En viktig faktor har ju varit tillgången på arbete. Men man har inte tagit hänsyn till tillgången på bostäder. Där det finns mycket arbete i dag är det oftast brist på bostäder. Och det är ju en klen tröst för den nyanlända som får jobb, om det inte finns någonstans att bo.

LÄS MER: Barnens boende: En bilhall med vägglöss

Agenda om bostadsbrist

Söndagens Agenda tar upp bostadsbristen. Över 100.000 människor som fått uppehållstillstånd kommer nästa år behöva bostad. Hur ska det gå till? Debatt mellan bostadsminister Peter Eriksson (MP) och Mats Green (M) bostadspolitisk talesperson.

Se Agenda söndagen den 29 oktober 21.15 i SVT2 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet