Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT

Sverige kan förlora dragkamp om EU-myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ger sig in i dragkampen om EU-myndigheterna som ska flytta från London efter Brexit. Men den svåra bostadsbristen i Stockholm kan göra att 900 EU-jobb hamnar någon annanstans.

– Det är nog den största anledningen till att folk väljer bort att bo och jobba i Stockholm, säger britten Harry Gosling som vi träffar på Karolinskas campusområde.

Det är framförallt EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, som Sverige och Stockholm vill ha. Efter Brexit får Storbritannien såklart varken behålla den eller EU:s bankmyndighet. Men Sverige är inte ensam i huggsexan om EU:s ”medicinlåda” som bestämmer vilka mediciner som ska få säljas i unionen.

– Det är många länder som vill ha den här myndigheten och konkurrensen kommer bli mycket, mycket hård, säger ambassadör Christer Asp som har regeringens uppdrag att vinna dragkampen om de 900 expertjobben.

Utöver de som ska jobba på myndigheten, kommer också 40.000 experter att flyga in varje år för att delta i arbetet på olika sätt. Det motsvarar ungefär 400 hotellnätter per dygn. Nästan ett helt storhotell kan hållas igång enbart med gästexperter.

– Det är mycket kontakter med forskningsvärlden, med industrin naturligtvis. På alla de här områdena är Sverige väldigt duktigt, säger Asp.

Bostadsbrist är svagheten

Det kan förstås vara en fördel att EU:s smittskyddsinstitut redan ligger på Karolinska institutets campus. Men det kan också vara en nackdel ifall EU vill sprida sina myndigheter mer rättvist över medlemsländerna.

Men den stora akilleshälen som enligt flera bedömare sänker Stockholms chanser är den ökända bostadsmarknaden, som EU-kommissionen flera gånger slagit ner på.

– Fördelarna är starkare än det som kan vara en mindre fördel, som att vi ligger lite i utkanten av Europa och att vi i dag har brist på bostäder, säger landshövding Chris Heister i Stockholms län.

– Det här är personer som har goda förutsättningar att skaffa sig ett boende. De är välavlönade och de flesta har haft ett boende i London, så jag är optimistisk, säger hon.

”Risk att politik avgör”

De hårdaste konkurrenterna om myndigheten är bland andra Tyskland, Danmark och Nederländerna. Redan på nästa EU-toppmöte i mars kan dragkampen starta om Europeiska rådet ger kommissionen uppdraget att ta fram kriterier för etableringsorten. Svenske ambassadören tycker det är väldigt viktigt just med tydliga kriterier.

– Annars är risken att det blir politik som avgör vem som får den, säger Christer Asp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.