– En krona tar jag för tomten. Och sen kan du börja bygga. Jag kan åka och hämta en motorsåg, så kan du sätta igång redan ikväll om du vill, säger Gnosjös tekniske chef Lennart Hermansson och visar oss en trädbevuxen tomt på 1.000 kvadratmeter.
Nej, det är ingen rusning direkt för att börja bygga. Den vita visningsvillan i trä på tomten bredvid har stått tom i ett halvår. Trots det säger Hermansson att det i dag råder bostadsbrist i Gnosjö. Det finns inga lediga lägenheter. Vilket är ovanligt, för här har det alltid gått att hitta någonstans att bo, berättar han.
”Man kan aldrig få igen pengarna”
Men det hänger samman med kostnaderna för nya bostäder, får vi veta. Eftersom ett nybyggt hus blir ungefär dubbelt så dyrt som ett äldre hus, är det nästan ingen som vågar bygga.
– Man kan bygga ett hus men man kan aldrig få igen de pengarna, berättar Harald Hultén. Det är en ekonomisk osäkerhet att bygga ett hus i Gnosjö.
I ett års tid har han och hans fru Shulamita letat hus på orten. En del visningar har de gått på. Men allt för få vill sälja idag, och att hitta rätt hus är svårt då.
– Man skulle ju vilja att de äldre skulle sälja sina fastigheter lite tidigare. Men sen är det svårt för de att hitta lägenheter till rätt priser, det handlar ju om det också, berättar mäklaren Bo Collryd.
Inte intresserad
Han visar oss bostadsannonserna sitt skyltfönster i centrum. Alla villorna är sålda och nu är han ute och letar efter pensionärer som kan tänka sig att sälja. Från att tidigare ha jagat köpare till husen måste mäklaren nu jaga säljare.
På väg mellan husen träffar mäklaren på pensionären Ove Söderlund som äger ett hus i det lugna villakvarteret, och undrar om han är intresserad att sälja.
– Nej inte nu, svarar Ove. Grannen skulle flyttat upp till en hyreslägenhet här, men det kunde han inte för det blev så dyrt jämfört med det han hade här.
Ond cirkel
Efterfrågan på nybyggda lägenheter är så svag i Gnosjö att privata byggbolag håller sig undan. Och den svaga efterfrågan blir som en ond cirkel där många sitter inlåsta och inte har drivkraft eller möjlighet att flytta på sig. Den unga familjen hittar ingen villa, och pensionärsparet ingen lägenhet, förklarar mäklaren Bo Collryd.
Samtidigt har bristen på lägenheter spätts på genom flyktingarna som Gnosjö tagit emot senaste åren.
”De kunde bygga för de fattiga också”
Så när ingen annan ville bygga, beslutade kommunala bostadsbolaget att det var dags att göra något. Åtminstone i liten skala. Nyligen påbörjade man byggandet av 10 nya lägenheter i centrum. Men i Gnosjö upplever somliga att hyrorna blir väl höga.
– De kunde bygga för de fattiga också, säger Gnosjöbon Jörgen Henriksson som fått höra att hyran skulle bli 9.600 kronor för en fyrarummare.
– Det blir alltid dyrt med nyproduktion. Men bygger du i ett bra läge brukar det fyllas på, svarar tekniske chefen Lennart Hermansson.
Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område
Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.
Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.
Gå till Hyrestestet genom att klicka här.
Hur upplever du bostadsmarknaden?
Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser?
Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig?
Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!