Bostadsbolagens inkomstkrav försvårar för ensamstående

Uppdaterad
Publicerad

En inkomst som är tre gånger så hög som hyran, det är ett krav som många privata bostadsbolag i Uppsala ställer på sina hyresgäster. Och det här kan göra det extra svårt för den som är ensamstående att hitta bostad.

– Det är bra att det byggs, men det är tråkigt att inkomstkraven gör det svårt för oss som är ensamstående att få en lägenhet, säger Andreas Glandberger som bor med sin son i Almunge.

Bostadsbolag ställer olika krav på sina hyresgäster och en tydlig skiljelinje går mellan allmännyttan och privata hyresvärdar när det kommer till inkomstkravet.

#BOSTADSÖKES

Tre gånger hyran krävs

För att få hyra en lägenhet av allmännyttan, det vill säga Uppsalahem, måste du ha en inkomst eller varaktigt sparande. Hos flera privata aktörer i Uppsala måste du däremot tjäna minst tre gånger hyrans belopp. Och det här är något som det socialdemokratiska kommunalrådet Erik Pelling är kritisk till.

– Om man kan försörja sig själv så ska man kunna få en hyresrätt, oavsett hyresvärd. Uppsalahem har inga problem att få in hyran med de krav vi ställer, då borde det fungera för andra.

Marit Appelgren som är vd på Byggvesta Fastighetsförvaltning AB håller inte med i kritiken.

– Vi ser att hyresgäster har problem med betalningsförmågan även fast vi ställer de här höga kraven.

”Vi vill inte sätta hyresgästerna i klistret”

Under året har Byggvesta byggt färdigt 120 hyresrätter i Rosendal och de tillämpar just kravet på en månadsinkomst som är minst tre gånger så hög som hyran. Det innebär att den som vill hyra en trea som kostar över 11000 kronor i månaden, måste ha en bruttoinkomst på över 34 000 kronor i månaden.

– Det har att göra med att vi inte vill sätta personer i klistret, vi tycker inte att man ska betala mer än 33 procent av sin inkomst i hyra, förklarar Marit Appelgren.

Den politiska majoriteten håller dock fast vid sin kritik mot de privata aktörernas inkomstkrav.

Erik Pelling (S) kritiserar de höga inkomstkraven. Foto: Uppsala kommun

– Vi för fortsatt en dialog med privata hyresvärdar och hyresvärdar som är på väg in i Uppsala. Vi ser det som ett problem att man har orimliga inkomstkrav. En hyresgäst ska kunna betala sin hyra givetvis, men många utestängs av att kraven är mycket högre än så, säger Erik Pelling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet