Efter rivningar planerar Älvkarleby kommun nya byggen. Foto: SVT

Här har 0 bostäder byggts

Publicerad

Älvkarleby är den enda kommunen i länet där noll bostäder har byggts färdigt hittills i år. Samtidigt står 2.500 personer i bostadskön. Men nu planeras nya byggen i kommunen.

Allmännyttiga bolaget Älvkarlebyhus har inte byggt några bostäder på tio år.

– Och bara för några år sen rev vi bostäder för att vi hade för många tomma lägenheter, säger Håkan Karlsson, vd för Älvkarlebyhus.

#BOSTADSÖKES

Men de senaste åren har bostadsbristen kommit tillbaka i kommunen, och i dag står 2.500 personer i kö.

”Kan inte möta efterfrågan”

– Det finns en efterfrågan på bostäder som vi inte riktigt kan möta i dag, säger kommunalrådet Marie Larsson (S).

Nu planeras därför nya byggen. Där gamla restaurang Noris tidigare fanns i Skutskär planerar allmännyttan ett åtta våningar högt hus med ett 30-tal hyresrätter.

Entreprenörer har till mitten av december att lägga anbud. Men på grund av byggboomen i länet är det svårt att få in anbud, menar vd:n.

Kommunalrådet Marie Larsson (S) medger att kommunen inte kunnat möta efterfrågan på bostadsmarknaden. Foto: SVT

”Fulla orderböcker”

– Samtliga våra grannkommuner bygger för fullt och entreprenörerna har fulla orderböcker i många år framåt. De byggfirmor som finns behöver inte slåss om kontrakten.

Är ni oroliga att inte få in anbud?

– Flera aktörer har ställt frågor under anbudstidens gång, så jag ser med tillförsikt att det kommer anbud från svenska eller utländska aktörer, säger Håkan Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet