Foto: SVT

Ministern öppnar för tvång mot kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på bostäder i Sverige är den värsta sedan miljonprogrammets dagar på 1960-talet. Samtidigt kommer rekordmånga människor på flykt hit just nu. I söndagens Agenda intervjuades bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) om bostadskrisen som blir alltmer akut.

Enligt Boverkets senaste prognos behöver 460.000 bostäder byggas de närmaste fem åren medan regeringens mål bara är drygt hälften så många, 250.000 bostäder.

– 250.000 är det minsta som ska byggas fram till år 2020. Det läge som uppstått nu är en ytterligare utmaning, sa Mehmet Kaplan som även kallade läget på bostadsmarknaden för exceptionellt.

#flykt

Enligt bostadsministern har regeringen kommit fram till att det behövs byggas mycket mycket mer, framför allt hyresrätter.

– Det är ett tydligt mål att kunna utveckla det senare. Ibland slår prognoser in, ibland inte. Vi tar höjd för att det behöver byggas mer senare.

Öppnar för att tvång att bygga

Bostadsexperten Hans Lind sa i ett inslag i Agenda att staten nu måste tvinga kommunerna att bygga billigt. Mehmet Kaplan är inte helt avvisande till tanken att på det viset få fram fler lägenheter för lågavlönade.

– Jag tycker det är ett intressant förslag. Vi måste titta på alla typer av insatser som kan leda till att vi får ett ökat bostadsbyggande.

Mehmet Kaplan säger att han kan tänka sig överväga ett sådant förslag som enligt honom finns med bland andra förslag som är ute på remiss. 

– När vi får in remissvaren ska vi se efter om det här en väg att gå för att uppnå målet att få bostadsbyggandet till en mycket högre nivå än vad vi har nu.

”Kommunerna växlar upp”

Mehmet Kaplan sa att flera kommuner nu växlar upp sina planer för bostadsbyggandet, vilket bland annat beror på aktivt stöd från staten.

– Vi har det största bostadspolitiska paketet på många, många år, sa bostadsministern.

Mehmet Kaplan sa att det ska bli billigare och enklare att bygga bostäder men det är inte frågan om att höja målet på 250.000 bostäder, vilket många har krävt.

Det handlar om en skillnad på över 200.000 bostäder på fem år jämfört med Boverkets prognos.

– Målet byggs upp av årsvisa prognoser. I år kommer vi att bygga ungefär 50.000 bostäder, sa han.

– Ibland sänker man prognoserna. Ibland höjer man dem. Vi måste se vilka signaler vi får från omvärlden: hur många som kommer hit och hur många unga som kommer ut på bostadsmarknaden.

Enligt Mehmet Kaplan möter utbudet av bostäder inte de behov som finns. Det är brist på billiga små hyresrätter.

– Därför satsar vi 5,5 miljarder kronor i ett investeringspaket som kommer att innebära att vi  får ett antal nya bostäder nästa år, framför allt den typ av bostäder som efterfrågas.

Se hela intervjun med Mehmet Kaplan genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet