En flicka dricker vatten ur en dunk i ett flyktingläger i norra Uganda. Foto: TT

Ny FN-rapport: Rekordmånga flyktingar i världen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet flyktingar i världen fortsätter att växa till en ny rekordnivå. FN:s flyktingorgan UNHCR sätter siffran för 2017 till 68,5 miljoner människor i sin senaste årsrapport. Rapportens siffror visar att det fanns nästan tre miljoner fler flyktingar 2017 jämfört med 2016.

– Läget har blivit allvarligare i flera oroshärdar och i existerande konfliktområden tycks våldet inte minska eller gå mot fredliga lösningar, så människor återvänder inte. Slutresultatet är att fler människor känner sig tvingade att fly, säger Filippo Grandi från FN:s flyktingkommissariat.

De flesta av världens flyktingar är fortfarande internflyktingar i framför allt Colombia, Syrien och Demokratiska Republiken Kongo.

#flykt

Krig och konflikter ökar andelen flyktingar

Men många miljoner har också flytt sitt hemland, och inte oväntat handlar det om människor från konfliktområden som Syrien, Afghanistan, Sydsudan, Myanmar och Somalia.

Krig och förföljelse är de främsta orsakerna till att världens flyktingskara växer för femte året i rad.

Länder med flest flyktingar

85 procent av flyktingar bor i utvecklingsländer. De länder där flest flyktingar bor är:

1. Turkiet: 3,5 miljoner

2. Pakistan: 1,4 miljoner flyktingar

3. Uganda: 1,4 miljoner flyktingar (44 procent ökning under 2017)

4. Libanon: 998 900 flyktingar (flest flyktingar i världen i förhållande till sin befolkning)

5. Iran: 979 400 flyktingar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet