Zeid Ra'ad Al Hussein, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter. Foto: TT

FN: ”Samvetslöst” av USA att skilja barn från föräldrar

Uppdaterad
Publicerad
Att USA fråntar föräldrar sin barn är ”samvetslöst”. Det sa Zeid Ra'ad al-Hussein, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter när han öppnade FN:s människorättsråds arbete på måndagen.

– Tanken att någon stat skulle skrämma föräldrar genom att tillfoga sådant missförhållande på barn är samvetslöst, sa Zeid Ra'ad Al Hussein när han öppnade mötet i Genève.

USA har hittills skiljt knappt 2 000 barn från sina anhöriga efter att de tagit sig över gränsen till landet. Runt 1 500 av barnen uppges vara minderåriga.

– Jag uppmanar USA att omedelbart upphöra med tvångsseparation av dessa barn, sade Zeid Ra'ad Al Hussein.

Flera kritiserar beslutet

Republikanerna menar att de bara upprätthåller USA:s lag.

– Om du smugglar ett barn så kommer vi att lagföra dig och det barnet kommer att skiljas från dig i enlighet med vad lagen kräver, sa justitieminister Jeff Sessions enligt magasinet Time.

Policyn att skilja föräldrar från sina barn har kritiserats både av Republikaner och Demokrater. Bland annat har Donald Trumps fru Melania Trump sagt att hon ”hatar att se barn skiljas från sina föräldrar”.

”Nolltoleranspolicy är grym”

Även Laura Bush, fru till före detta presidenten George Bush har kritiserat policyn.

– Jag lever i en gränsstat (Texas) och jag uppskattar att vi skyddar våra internationella gränser, men denna nolltoleranspolicy är grym, omoralisk och den krossar mitt hjärta. Vi är ett land som sänder hjälp till nödställda runt om i världen. Då är det vår plikt att återförena dessa barn med deras föräldrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet