Efter tre månader isär verkade Sammy inte känna igen sin mamma. Foto: ACLU of Texas

Mamman efter återföreningen: ”Min son är traumatiserad”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått över en månad sedan tidsfristen för återföreningen av tusentals migrantfamiljer i USA gick ut och fortfarande är inte alla barn hos sina föräldrar. Ever Reyes-Mejia har fått tillbaka sitt barn, men återföreningen var inte lätt.
– Min son är traumatiserad, säger mamman.

Ever Reyes-Mejia och hans treåriga son Sammy skapade rubriker redan i juli. Efter flera månader isär, återförenades familjen på en flygplats i Houston, Texas. Men nu har den amerikanska medborgarrättsorganisationen ACLU släppt ett klipp på hur det såg ut när de alla var samlade.

Flerårig trauma

Det tog många försök innan Sammy tillät sig bli omfamnad och hans mamma, vars namn inte nämns i artikeln, blev klart skärrad.

– Min son är traumatiserad, säger mamman snyftande.

Experter har varnat för att såren för ett barn som separerats från föräldrarna så här, inte läks i första anblick. Tvärtom menar man att traumat kan vara i flera år, om inte för alltid, skriver ACLU.

Deadline 26 juli

Det var i maj som familjeseparationerna inleddes efter att nolltolerans mot olaglig invandring trädde i kraft, ett initiativ av justitieminister Jeff Session. Efter stark kritik satte dock president Donald Trump stopp för separationerna och en federal domare i Kalifornien beslutade att återföreningarna skulle ske före den 26 juli, skriver TT.

Men av de nästan 2 300 barn som separerades från sina föräldrar under försommaren, väntar hundratals fortfarande på att återförenas, skriver nyhetsbyrån AP. I många fall har föräldrarna redan blivit deporterade, och kvar är barnen.

  • I början av maj meddelade USA:s justitieminister Jeff Sessions att det råder nolltolerans mot illegal invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen till USA ska gripas och åtalas och att barn, som ju inte kan åtalas, ska skiljas från sina föräldrar och placeras i boende.
  • ”Om du smugglar ett barn så kommer vi att åtala dig och barnet kommer att separeras från dig som lagen kräver. Om du inte tycker om det så smuggla inte barn över vår gräns”, sade Sessions.
  • Mer än 2 000 barn togs från sina föräldrar under de första sex veckorna med nolltolerans.
  • Den 20 juni satte Donald Trump stopp för familjeseparationerna genom en presidentorder. Den lämnade dock många frågor obesvarade, som var hela familjer som grips ska hållas i fängsligt förvar tillsammans. Den gav inte heller vägledning om vad som ska hända med de barn som redan tagits från sina föräldrar.
  • Dagen därpå kom så beskedet att Trump instruerat myndigheterna att börja återförena barnen med deras inlåsta föräldrar
  • Uppskattningsvis 11 miljoner papperslösa lever i dag i USA. De flesta kommer från Mexiko, El Salvador, Honduras och Guatemala. Många uppges ha flytt från gäng- och narkotikarelaterat våld.

Källor: NPR, Opinionsinstitutet Pew, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet