– Vi har noll tolerans mot hans nolltolerans, säger pastorn Sharon Stanley-Rea som deltagit i protesterna mot att barn separerats från sina föräldrar vid den amerikanska gränsen. Foto: ​Elizabeth Conley/AP/TT/APVisa alla (5)
Visa alla (5)

Flera familjer fortfarande inte återförenade i USA

Publicerad

Trots att deadlinen för återföreningar gick ut under torsdagen har amerikanska myndigheter inte sammanfört alla immigrantfamiljer, som separerats vid USA:s gräns i våras. SVT har träffat en migrationsadvokat som berättar att familjeseparationerna påverkat barnens och föräldrarnas psykiska hälsa.

Efter flera ombokade möten träffar vi till sist advokaten Eileen Blessinger, utanför tågstationen i Washington DC. Hon har ett fullspäckat schema då hon vid sidan av sitt vanliga jobb arbetar ideellt med familjer från Centralamerika som separerades av myndigheterna sedan de kom till USA.

– Föräldrarna har inte råd att betala advokatkostnaderna. Jag kunde inte bara se på när barnen separerades från sina föräldrar. Det är inhumant och tortyr för familjerna, säger hon.

SVTs utsända Rebecca Randhawa träffar migrationsadvokaten Eileen Blessinger i Washington. Foto: Lars Lyrefelt

Trots att alla familjer skulle ha återförenats under torsdagen enligt ett domstolsbeslut så är flera föräldrar och barn fortfarande separerade, enligt Eileen Blessinger.

Vid midnatt natten till fredag svensk tid gick den amerikanska regeringen ut med information om att 1 442 barn har fått återförenas med sina familjer. 711 barn är ännu separerade från sina föräldrar.

Alla föräldrar har inte pratat med sina barn

Eileen Blessinger berättar om besöken i det som hon kallar för ett fängelse, förvaret Port Isabel i Texas, där föräldrarna hålls separerade från sina barn. De är åtalade för att ha tagit sig in olagligt i landet.

– Det är den mest sorgliga plats man kan tänka sig. Det är kallt, de har tagit alla ägodelar ifrån föräldrarna och de har inte fått de samtal som de har rätt till. De har även svårt att komma i kontakt med oss advokater och lämnar lappar till anhöriga, som sedan förs vidare till oss.

Hon berättar att föräldrarnas ögon är rödgråtna och att många inte ens vet var deras barn befinner sig.

– De vill veta hur barnen mår. En av mina klienter kommer inte i kontakt med sitt barn som är dövstumt och vet inte var han befinner sig just nu. Mamman är desperat, berättar Eileen Blessinger.

Fick veta att de snart skulle ses igen

Eileen Blessinger berättar att hennes klienter fick veta att de snart skulle få träffa sina barn igen och att de inte behövde säga hej då när de togs in i förvar.

Men barnen blev kvar i gränstullens förvar i några dagar, innan de placerades i flyktingboenden och fosterhem över hela landet.

– En pappa fick bara ringa två samtal mellan maj och juli till sitt åttaåriga barn. När jag träffade honom föll han i mina armar och grät hysteriskt.

Påverkar barn och föräldrar psykiskt

Även om flera av hennes klienter nu fått återförenas med sina barn på stängda familjeförvar, så har separationerna satt sina spår.

– Ett av barnen som är sju år kissar i sängen och släpper inte taget om sin förälder, då han är rädd för att de ska separeras igen. Många av barnen är också arga på föräldrarna, då de tror att de blivit övergivna. Barnen förstår inte vad som hänt och regeringen ligger bakom detta.

Korset som Eileen Blessinger fått av en av hennes klienter, som befinner sig i det stängda förvaret Port Isabelle i Texas Foto: Lars Lyrefelt

Eileen Blessinger visar upp ett radband med ett kors på, teckningar och en handgjord plånbok i papper, som hon fått av föräldrarna och barnen.

– De ville visa sin uppskattning och gav av det lilla de har, säger Eileen Blessinger.

Teckningar och en handgjord plånbok av papper som Eileen Blessinger fått av föräldrarna och barnen. De har inte råd att betala advokatkostnaderna och vill visa sin uppskattning på annat sätt. Foto: Lars Lyrefelt

Fler får avslag

Hon berättar att allt fler av hennes klienter fått avslag sedan USA:s president Donald Trump kom till makten och att föräldrarna haft det svårt att föra sin talan under migrationsprocessen.

– Vi har ett rättsväsende som måste upprätthållas och det går inte om människor mår så här dåligt. Tänk själv hur du hade mått om du inte visste var dina barn befann sig?

Fakta familjeseparationer USA

Visa

Över 2 000 barn separerades från sina familjer vid USA:s gräns i våras som en följd av Donald Trumps nolltolerans mot illegal invandring, med syfte att avskräcka olaglig invandring. I juni skrev presidenten under en presidentorder för att stoppa separationerna, efter att förfarandet mötts av hård kritik. Mer än 450 föräldrar har utvisats medan barnen är kvar i USA, enligt människorättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU). Under torsdagen skulle alla familjer ha återförenats enligt ett domstolsbeslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer