Barn och deras familjer protesterade vid en aktion i Washington under torsdagen inför tidsfristen för att återförena de barn som skilts åt från sina föräldrar vid den mexikanska gränsen. Foto: Carlos Barria/REUTERS/TT

Efter tidsfristen: Över 700 barn har inte återförenats med föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals migrantföräldrar och deras barn som skilts åt vid gränsen mellan USA och Mexiko lever fortfarande i ovisshet, trots att tidsfristen för återförening av familjerna gick ut vid midnatt svensk tid.

Regeringen meddelar att 1 442 barn över fem år återförenats med sina föräldrar men att 711 barn inte är ”lämpliga fall” för återförening. Det är ännu oklart när återföreningen av dessa barn och deras föräldrar kommer att ske.

Orsaken kan till exempel vara att familjeband inte har kunnat bekräftas, att föräldern är tidigare straffad, har en smittsam sjukdom eller inte kan hittas.

Brist på organisering bakom återföreningen

En del av föräldrarna representeras av advokaten Efren Olivares vid medborgarrättsgruppen Texas Civil Rights Project (TCRP). Enligt honom är USA:s behandling av immigrantfamiljerna kantad av ”kaos och grymhet” och han säger att försöken att hinna återförena familjerna i tid inte har organiserats på ett bra sätt.

– I södra Texas har vi bevittnat slumpmässiga återföreningar på parkeringsplatser vid förvarsenheter vilken tid som helst på dygnet, säger han.

Sittstrejk vid Capitol Hill

Inför klockslaget samlades tiotals familjer med barn för en sittstrejk vid Capitol Hill, där demokratiska parlamentsledamöter kritiserade Donald Trumps nolltoleranspolitik vid gränsen som ”oamerikansk”.

Separationerna inleddes i maj då föräldrar som tog sig in olagligt i USA skiljdes från sina barn. Förfarandet väckte stark kritik både i USA och från andra länder, speciellt efter att ljudklipp där små barn gråter efter sina föräldrar släppts.

Kritiken ledde till att Trump beordrade ett stopp för separationerna och i slutet av juni beslutade en federal domare i Kalifornien om den tidsfrist som nu har gått ut och som gällde just barn över fem år. Barn yngre än fem år skulle redan ha återförenats med sina föräldrar den 11 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet