Foto: TT

Melania Trump om inlåsta migrantbarn: ”Hatar att se barn skiljas från sina föräldrar”

Uppdaterad
Publicerad
Att nära 2 000 barn hölls separerade från sina föräldrar i södra USA på gränsen mot Mexiko har skapat politiskt bråk i USA. Både nuvarande presidentfrun Melania Trump och den tidigare presidentfrun Laura Bush riktar kritik mot den så kallade nolltoleranspolitiken.

Barnen tillhör migranter som har gripits av amerikansk gränspolis och de hålls i en butiksanläggning som gjorts om till förläggning. De separeras från sina föräldrar eftersom Vita huset fattat ett beslut som innebär att alla som passerar gränsen olagligt ska ställas inför rätta. Politiken går under beteckningen ”nolltoleranspolicyn”.

I väntan på rättegång hålls migranterna i förvar i olika fängelseanläggningar och är då separerade från sina barn. Omkring 100 av barnen är under fyra år.

Presidentfruar kritiserar beslut

President Donald Trumps fru Melania Trump säger via sin talesperson att hon ”hatar att se barn skiljas från sina föräldrar” och att hon hoppas att politikerna från båda sidor ska hitta en överenskommelse som löser situationen.

Även Laura Bush, som är gift med förre presidenten George W Bush, är mycket kritiskt. Hon har publicerat en internationellt uppmärksammad debattartikel i Washington Post.

– Jag lever i en gränsstat (Texas) och jag uppskattar att vi skyddar våra internationella gränser, men denna nolltoleranspolicy är grym, omoralisk och den krossar mitt hjärta. Vi är ett land som sänder hjälp till nödställda runt om i världen. Då är det vår plikt att återförena dessa barn med deras föräldrar.

”Vår regering borde inte syssla med internering”

Laura Bush jämför nolltoleranspolitiken med den hållning USA hade under andra världskriget då amerikaner med japansk bakgrund var inspärrade i interneringsläger.

Även representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, säger att han är emot att barnen skiljs från sina föräldrar.

Justitieminister Jeff Sessions försvarade lagen i förra veckan genom att citera ett bibelcitat, något som fått kraftig kritik från flera håll i USA.

Trump: USA kan inte bli ett flyktingförvar

President Donald Trump menar att den lag som lett till nolltoleranspolitiken stiftades av demokraterna och uppmanade partiet att arbeta tillsammans med republikanerna för att stifta nya lagar på området.

– USA kommer inte att bli ett flyktingläger och kommer inte att bli ett flyktingförvar. Det kommer inte hända. Titta på vad som händer i Europa , titta vad som händer på andra platser. Vi kan inte tillåta att det händer i USA, inte under mitt befäl, säger Donald Trump under en pressträff på måndagen, skriver TT.

I söndags dödades fem migranter och flera skadades när deras bil blev jagad av amerikansk gränspolis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet