Bostadspriserna fortsätter att stiga i april. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

Bostadspriser fortsätter stiga: ”Anmärkningsvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna fortsätter att stiga. En anmärkningsvärt hög uppgång de senaste månaderna, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Men framförallt ökade antalet sålda bostäder kraftigt.

– Vi är tillbaka till strax över 2019 års nivå, som var någon form av normalår innan pandemin, säger Hans Flink affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i landet steg med 1,5 procent i april jämfört med månaden innan, medan villapriserna ökade med 0,9 procent.

Enligt Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, beror ökningen främst på att det börjar bli fler budgivningar.

”Men fortsatt är det många av de spekulanter som rör sig på marknaden som inte kan agera och köpa, då de först måste hinna sälja sitt nuvarande boende för att få ihop ekonomin” säger han i ett pressmeddelande.

Kommit till en normalnivå

Det är framför allt bostadsrätterna i Göteborg och i Stockholm som har ökat mest.

– På tre månader har de ökat med 4 procent i Stockholms innerstad och det är anmärkningsvärt. Det innebär 4 000 kronor mer per kvadrat. Och det är mycket pengar, säger Hans Flink.

Men det som sticker ut mest är att antalet försäljningar ökade markant. I april såldes 24 procent fler bostäder jämfört med samma månad förra året, men då var antalet försäljningar dock extra lågt. Hittills i år är antalet försäljningar strax över 2019 års nivå.

– Nu har vi kommit till en mer normal nivå, fortsätter Hans Flink.

Inget prisrally i sikte

Trots att det väntas räntesänkningar ser det inte ut att bli något prisrally framöver, enligt flera aktörer.

"Gällande prisutvecklingen så är vår bild att den kommer vara svagt positiv under resten av året, men med lokala variationer. Det kommer dröja länge än innan vi kommer tillbaka till prisnivåerna som toppade under pandemin", säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är inne på samma linje.

"Antalet bostäder till salu är fortsatt rekordstort och många köpares budget är pressad av höga räntor. Vår prognos är att bostadspriserna stiger omkring fem procent fram till årsskiftet".

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.