Ökad arbetslöshet har inte påverkat bostadspriserna

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna har stigit under coronapandemin trots en ökande arbetslöshet. En arbetslöshet som inte har rubbat prisuppgången på bostadsmarknaden på över två årtionden, annat än tillfälligt, tack vare låga räntor.

I spåren av coronakrisen är nästan en halv miljon svenskar arbetslösa och fler än så permitterade med en osäker framtid. Men det har inte stört prisuppgången på bostäder annat än tillfälligt.

-De som framförallt drabbas av ökad arbetslöshet idag är de som redan hade en hög risk för arbetslöshet, som hade svaga fotfästen på både arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. De är så att säga inte de typiska bostadsköparna, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank till SVT.

Man får faktiskt gå ända tillbaka till den tidiga 1990-talskrisen för att hitta bostadsprisfall och stigande arbetslöshet samtidigt. Men det finns en avgörande skillnad mellan då och nu – under 90-talskrisen höjdes räntorna.

Sjunkande räntor bakom höga bostadspriser

De senaste 25 åren har arbetslösheten stigit under fem krisperioder. Vid samtliga tillfällen har bostadspriserna stigit trots den ökande oron på arbetsmarknaden. Den röda tråden är sjunkande räntor.

-Jag tror den viktigaste faktorn är att hushållen tittar på sin ekonomi och då finner man låga räntor, och förväntningar om räntorna framöver är väldigt lågt ställda. De flesta har också kvar sina jobb med relativt goda inkomster, menar Andreas Wallström på Swedbank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.